Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 21 de de desembre del 2011 | 17:05
Notícia · Unió europea

El Parlament Europeu vota a favor del federalisme fiscal

Mentre el PP rebutja el pacte fiscal a l'Estat, els populars europeus voten a favor d'una esmena presentada per eurodiputats catalans, bascos, flamencs i escocesos.

Recolzament al federalisme fiscal o, al que és el mateix, a la recaptació impositiva per part dels governs 'regionals'. El Parlament Europeu ha aprovat, segons ha comunicat CiU, una esmena proposada per diversos eurodiputats catalans, bascos, flamencs i escocesos reivindicant el federalisme fiscal com una eina útil per a assolir una major eficiència econòmica i una major responsabilitat fiscal.

Per federalisme fiscal a Europa s'entén que tots els grans tributs són recaptats pels governs regionals. A Europa no és federal un sistema que assigna a les regions només la despesa pública, sinó que també els atorga la recaptació dels grans tributs (l'Espanya autonòmica de règim comú no és federal). És aquesta capacitat de recaptació impositiva el que dóna poder de negociació als governs regionals enfront dels govern centrals.

La iniciativa, que a nivell català comptava amb el suport dels eurodiputats Ramon Tremosa, Oriol Junqueras i Raül Romeva, tenia també el suport de l'eurodiputada del PNB Izaskun Bilbao, de Frida Brepoels (N-VA, Flandes) i Alyn Smith (SNP, Escòcia).

Es dóna la circumstància que, mentre a l'Estat Rajoy ja ha avançat que no li interessa el més mínim l'afer del pacte fiscal, l'esmena ha estat aprovada, en bona part, gràcies al suport del grup popular europeu, a més del dels liberals i dels verds. Segons el 'tripartit català' a Europa -Tremosa, Junqueras i Romeva- "a Europa el federalisme fiscal és una qüestió d'eficiència econòmica mentre a Espanya és un dogma de centralisme comparit per PP i PSOE".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat