Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 7 de d'octubre del 2011 | 17:43
Notícia · Societat civil

L'OCB i el PSM-IV-ExM consideren inacceptable l'eliminació d'ajuts al català

L'Obra Cultural Balear (OCB) considera inacceptable i rebutjable l'eliminació dels ajuts a les revistes en català i dels programes de dinamització lingüística, integració de nouvinguts i mediació per a l'any 2011.

Redacció: Tribuna Mallorca · L'entitat ha subratllat que les subvencions estaven en procés de tramitació i, en molts de casos, ja estaven gastades i justificades.El Govern balear dóna com a argument, per a aquesta retallada, la necessitat de destinar els recursos a atendre les necessitats bàsiques dels col·lectius més desfavorits.

Per a l'entitat, es tracta d'unes raons que no s'aguanten, ja que les ajudes destinades a dinamització lingüística, integració de nouvinguts i mediació van destinades, com el seu nom ja indica, a col·lectius desafavorits. Segons la legislació vigent, el coneixement i l'ús de la llengua catalana formen part del procés d'inserció social dels nouvinguts, que inclouen una sèrie de col·lectius en risc d'exclusió. Per a l'entitat, el PP torna a demostrar, amb aquesta actuació, que la crisi econòmica és només una excusa que fa servir per dissimular el seu vertader objectiu: fer retrocredir l'ús de la llengua pròpia de Mallorca i, per tant, el dret dels mallorquins a fer-la servir.

L'OCB demana a l'executiu que deixi de fer servir la crisi econòmica com a excusa per fer retallades en programes necessaris per a la cohesió social de les Illes

L'entitat considera, a més, que la supressió de les ajudes a les revistes en català, bona part d'elles ja gastades i justificades, suposa un cop molt fort per a uns mitjans de comunicació que, a més de garantir el dret democràtic a la informació i de fer-ho des del voluntariat, compleixen una important funció de cohesió social en els diferents pobles de Mallorca. La retirada dels ajuts suposa, per tant, segons l'entitat, un atac a la llibertat d'expressió i de premsa contra uns mitjans de comunicació que sempre han fet gala de la seva independència respecte del poder polític. A més, assenyala l'OCB, el Govern té l'obligació, segons la Llei de Normalització Lingüística, de donar suport als mitjans de comunicació privats en llengua catalana, com a part de la seva política de promoció de la llengua i del dret dels mallorquins a fer-la servir.

L'entitat conclou que la decisió, no per anunciada és menys greu, ja que representa una passa més en el serial de demagògia i mitges veritats amb què ens té acostumats el Govern Bauzá. L'OCB demana a l'executiu que deixi de fer servir la crisi econòmica com a excusa per fer retallades en programes necessaris per a la cohesió social de les Illes Balears. L'entitat acusa el Govern d'aprofitar la situació per atacar els drets lingüístics dels mallorquins i remarca que, de moment, no ha pres ni una sola mesura perquè les Balears surtin de la greu situació econòmica en què es troben, però que aprofita la conjuntura per reduir els drets democràtics dels ciutadans.

Per la seva banda, la coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa considera que el desmantellament de línies d'ajut i serveis d'integració social desmenteix amb els fets les reiterades afirmacions del PP de què les retallades no afectaran serveis públics. La formació critica l'anul•lació de convocatòries d'ajuts ja aprovades i publicades, amb recursos assignats, destinades a polítiques d'integració de nouvinguts i mediació, així com de dinamització lingüística en general, que diuen que es sumen a d'altres com la recent liquidació de l'equip d'atenció a la diversitat i a la interculturalitat (ESADI) que deixa malmès tot el programa d'atenció, integració i reforç educatiu (PAIRE). A parer del PSM-IV-ExM, és una irresponsabilitat que, precisament en plena crisi, s'abandonin les polítiques de cohesió social i augmenti la sensació de desemparament d'àmplies capes socials.

El grup parlamentari PSM-IV-ExM anuncia iniciatives per reaccionar contra aquesta involució en les polítiques d'integració social, entre elles, una pregunta al Conseller d'Educació en el proper ple. La coalició qualifica de "molt preocupant la inquina del Govern del PP contra les línies de suport a la llengua catalana i, en especial, a les iniciatives d'integració de nouvinguts i de mediació", que consideren fonamentals per a garantir la cohesió social i el sentit de comunitat. A parer del PSM-IV-ExM, el govern del PP aposta decididament per la segregació de dues comunitats lingüístiques, una autòctona, que coneix la llengua del país, i una altra que la ignora; dues comunitats que s'han d'entendre en castellà, amb la intenció que acabi essent l'única llengua coneguda per tota la població del país. Això, a parer del PSM-IV-ExM, contribueix a desvertebrar unaa societat on hi haurà mallorquins més mallorquins que uns altres.

Així mateix, la coalició critica la supressió de la línia d'ajuts a la premsa en català i demana que, si cal, es plantegi una reflexió global sobre la despesa pública en mitjans de comunicació, en comptes d'una mesura que només persegueix els mitjans en llengua catalana. El PSM-IV-ExM diu que el PP està fent un atac en tots els fronts contra els mitjans de comunicació locals i el seu entorn, des de la voluntat que els illencs s'informin a partir de mitjans forans de comunicació. El PSM-IV-ExM considera que el conjunt d'iniciatives contra la llengua catalana impulsades pel PP suposa un atac directe a la mallorquinitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat