Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 5 de de maig del 2011 | 16:45
Notícia · Societat civil

Els Joves de Mallorca presenten 12 propostes a favor del català

A l'estil de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, els Joves de Mallorca s'han mobilitzat aquesta setmana per fer front a la situació lingüística a les Illes Balears.

Davant les greus amenaces a la llengua i cultura pròpies que viuen els ciutadans a les Illes, les quals venen promogudes per sectors de poder fermament anticatalanistes, els Joves de Mallorca s'han posat a treballar a favor de la llengua pròpia. Aquesta setmana, l'entitat de joves ha presentat 12 propostes, totes elles mesures urgents que pretenen salvaguardar l'ús de la llengua pròpia i promoure'n el seu ús.

Les propostes, també com ja va fer la Plataforma per la Llengua al País Valencià, seràn presentades a tots els partits polítics sense excepció a fi que les tinguin en compte. Segons Joves de Mallorca, les mesures, de moment, s'han fet arribar a dos partits polítics: Lliga Regionalista i Partit Socialista de Mallorca (PSM). Les propostes van ser redactades a durant l'Acampallengua 2011, celebrat els dies 16 i 17 d'abril a Campos.

El document que Joves de Mallorca ha fet arribar als partits polítics és el següent:


Dotze Mesures urgents pel català a Mallorca

Davant les eleccions que ara es presenten, Joves de Mallorca per la Llengua troba necessari que tots els partits polítics tenguin en compte aquestes mesures necessàries per tal de donar al català el lloc que, com a llengua pròpia del territori, li pertoca: la normalització en tots els àmbits.  

Aquestes mesures van ser redactades a l'Acampallengua 2011 a Campos, les posem al vostre coneixement perquè vetlleu pel seu compliment durant la propera legislatura. Per això, tots els joves de Mallorca que s'estimen la llengua demanam que:  

1. Els polítics d'aquesta terra deixin de fer demagògia i partidisme amb la llengua catalana. El català és la llengua de Mallorca, una llengua que, tot i ser la pròpia de l'illa, es troba en una situació de desavantatge i que cal protegir i fomentar.
Per això demanam que, d'una vegada per totes, es deixi de fer partidisme amb el català i que es reconegui per part de tots els partits polítics la indiscutible unitat de la llengua catalana.

2. De la mateixa manera, enguany s'acompleixen 25 anys de l'aprovació de la Llei de Normalització Lingüística. Els Joves de Mallorca per la Llengua demanam el seu complet desenvolupament per tal que els mallorquins puguem viure plenament en català.

3. Demanam que els departaments de Política Lingüística, que depenen directament dels departaments de Cultura, passin a dependre de les àrees de Presidència, cosa que faria augmentar la seva influència i possibilitaria fer una política transversal en favor de la plena normalització del català a tots els àmbits.

4. Demanam que el català sigui la llengua vehicular a l'ensenyament: és a les nostres aules on es formen els professionals de demà i cal que siguin competents en la llengua pròpia del territori.

5. Demanam que els mitjans de comunicació de les Illes Balears ofereixin una programació de qualitat i en la llengua pròpia, així com el lliure accés a les altres televisions en la nostra llengua que es desenvolupen fora de les Illes. També denunciam el tancament de TV3 al País Valencià, un greu atemptat a la nostra comunitat lingüística.

6. Demanam que la llengua catalana sigui l'eix fonamental de cohesió social i l'eina bàsica en el procés d'integració de tots els nouvinguts que vénen a Mallorca. Demanam més fermesa i voluntat per part de les institucions per fer-los plenament mallorquins, cosa que passa perquè aprenguin la nostra llengua i visquin plenament en català.

7. Demanam que el coneixement de la llengua pròpia de Mallorca sigui un requisit per accedir a l'Administració, tant la local com l'estatal, que hagi de tractar amb la societat mallorquina. Parlar en català a Mallorca no ha de ser un mèrit, sinó un requisit per accedir a l'administració pública.

8. Demanam que els dinamitzadors lingüístics arribin a tots els pobles perquè es pugui dur a terme una feina a peu de carrer en aquesta matèria.

9. Demanam que es desenvolupi la Llei de Cinema promoguda pel Consell Social de la Llengua Catalana que garanteix l'arribada als cinemes de la nostra llengua que, fins ara, ha romàs ignorada i silenciada en aquest àmbit del lleure.

10. Demanam a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears que demani a l'estat espanyol el reconeixement de l'oficialitat del català a Europa. Com a idioma de més d'onze milions de persones i un dels més emprats a Internet ha de tenir una presència clara a les institucions de la Unió Europea. La nostra llengua ha de ser escoltada més enllà de les fronteres dels territoris de parla catalana.

11. Demanam que es doni un impuls a l'Institut Ramon Llull i que se n'augmentin les seves competències amb la finalitat de promoure la col·laboració amb la resta del territori de parla catalana i de fer feina conjunta per fer realitat la plena normalització de la nostra llengua.

12. Finalment, demanam que els càrrecs públics facin una crida a favor de l'ús de la llengua catalana i que en donin exemple fent-la servir sempre en l'exercici del seu càrrec.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat