Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 de de novembre del 2008 | 16:57
Notícia · Societat civil

L'autodeterminació a l'agenda del Fòrum Social Mundial 2009

Barcelona · CIEMEN ha presentat el projecte "Espai pels drets col·lectius dels pobles al Fòrum Social Mundial" una iniciativa que ha portat, per primer cop a la història, el dret a l'aurodeterminació a l'agenda d'un Fòrum Social Mundial; concretament al proper que se celebrarà a finals de gener a Belém do Pará, Brasil, en territori de l'Amazònia. Ocasió, doncs, idònia, per abordar la introducció dels drets dels pobles sense estat en el moviment altermundialització, com ha subratllat Quim Arrufat, responsable del projecte.

  En la presentació de l'ambiciós projecte, Carles Riera, vicepresident del CIEMEN, ha explicat la importància de ser presents al FSM: primer de tot, "és un pas per parlar de nacions sense estat davant d'un públic més ampli", ha dit, però, "un pas més, és parlar entre moviments similars d'arreu per organitzar-nos, compartir experiències i treballar plegats de cara al futur", ha afegit. I "un pas encara més enllà, és parlar amb d'altres moviments altermundistes, feministes, ecologistes o de Drets Humans sobre feminisme, medi ambient i Drets Humans des de la nostra pròpia perspectiva, fer-hi la nostra aportació", a conclòs.

 

  David Minoves, director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció humanitària, també ha estat present a l'acte ja que el projecte es realitza amb el suport i la col·laboració de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. I, en aquest sentit, Minoves ha destacat que cal tenir molt en compte les propostes de les agendes dels moviments socials del sud i del nord, que es reflecteixen en els Fòrums Socials, perquè no es pot fer desenvolupament humà, social, real sense escoltar les seves demandes. I d'aquí la importància que el dret a l'autodeterminació hi sigui present.

 

  Tan els membres de CIEMEN com Minoves, han subratllat també el valor de construir xarxes de treball entre moviments i de marcar objectius, com es fa en el fòrum.

 

  L'Espai pels drets col·lectius dels pobles es materialitzarà en una gran carpa, amb capacitat per a més de vuit-centes persones, en la qual se celebraran tot tipus d'activitats relacionades amb la divulgació del dret a l'autodeterminació, la sobirania dels pobles sobre el territori, dret a la llengua pròpia, i en definitiva a tot allò que coneixem com a drets col·lectius. Aquest serà també el primer cop que una organització catalana es fa càrrec d'un espai específic dins del Fòrum Social Mundial.

 

 

Durant aquest cap de setmana, i en properes trobades, un grup de treball amb representants de moviments del País Basc, Galícia, Palestina, la Cabília, Kurdistan, el poble Maputxe, Tuareg, Balutxi o Kosovar, entre molts d'altres, es reuneixen a Barcelona per consensuar i organitzar les activitats que contindrà la carpa. 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat