Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 3 de de gener del 2011 | 15:54
Notícia · Societat civil

El clam "Som una nació, autodeterminació" omple el centre de Palma

Redacció: Tribuna Mallorca · Amb el lema Som una nació, autodeterminació la manifestació unitària de la Diada de Mallorca va convocar prop de 4.000 persones. L´únic incident el provocaren tres policies que atacaren els manifestants i els clients d'un bar. Prop de 4.000 persones es varen manifestar en favor de l'autodeterminació dels Països Catalans ahir pel centre de Palma, convocades per la Plataforma 31D dins el marc de la Diada per Mallorca.

La manifestació va transcórrer amb to alegre i al mateix temps reivindicatiu, i no es produí més que un incident remarcable, el provocat per tres policies que, en assabentar-se que a la coa de la manifestació unes persones estaven cremant una bandera espanyola, decidiren carregar contra els manifestants, en comptes d'esperar a identificar les esmentades persones una vegada acabada la manifestació, tal i com indiquen els protocols policials. L'intent de càrrega policial acabà amb el client d'un bar amb un trau al cap.

El recorregut de la manifestació acabà a la plaça dels Patins on uns joves saharians d'Escola en Pau, llegiren el manifest redactat per la plataforma Avançam, formada per regidors de les Illes Balears pel Dret de Decidir. Després hi hagué el concerts a càrrec dels grups Anegats, Voltor, Showarma i els Faläfels i els Sonadors dels Vuit Vents. Entre els integrants de la plataforma organitzadora, 31-D, hi ha els partits polítics PSM-Entesa Nacionalista i ERC i també l'Esquerra Independentista de Mallorca, creada fa poc més d'un any i formada per Endavant, Maulets, Gent Activa i SEPC. 'Som una nació, ningú no ho pot obviar: ens avalen arguments ètics i històrics i fa exactament 780 anys que ho celebrem cada 31 de desembre', clama la plataforma 31D. I continua: 'Com tots els pobles del món, tenim el dret d'autodeterminar-nos, de decidir què i com som i què volem ésser, sense cap mena d'imposició externa'.

La plataforma 31D recorda que el 2010 'ha estat un any molt dur, pels atacs al nostre poble, a la nostra llengua i al dret d'autodeterminació'. En aquest sentit, el manifest recordarà 'els casos d'agressions lingüístiques, la sentència del constitucional contra l'estatut català i la manifestació del 10-J, la crisi econòmica, agreujada per l'espoliació, la solidaritat amb les altres nacions oprimides, el dret de decidir com a poble...'

Fa vint-i-tres anys que els mallorquins es manifesten el 31 de desembre per commemorar la conquesta catalana de 1229. Però la Festa de l'Estendard és de molt abans: es fa sense interrupció des del segle XIII. Aquesta festa, la més antiga d'Europa, era a l'origen un acte folclòric lligat a tradicions religioses, però ha esdevingut una reivindicació dels drets nacionals del poble mallorquí.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat