Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de de març del 2009 | 17:37
Notícia · Seguretat

L'històric dirigent d'ETA Pertur' podria haver estat segrestat a Catalunya per neofeixistes italians

Barcelona · 33 anys després de la inexplicada -de moment- desaparició de l'històric membre d'ETA politico militar Eduardo Moreno, Pertur', les declaracions del neofeixista italià Angelo Izzo poden aportar llum sobre cas. Tot i que l'explicació oficial -estesa per tapar les clavegueres i la guerra bruta de l'estat- apuntava a que l'etarra havia estat eliminat per altres membres de l'organització, les explicacions d'Izzo mostren una versió molt més sòlida del succeït. A mitjans dels 70, segons el neofeixista, es va establir a l'estat un grup d'ultres italians preparats per actuar contra ETA, a les ordres dels serveis secrets espanyols, que van torturar i acabar amb un membre de l'organització a una casa propera a Barcelona.


Les declaracions d'Izzo, pres a Itàlia per diverses accions terroristes comeses els anys 70, són similars a les que ja va fer l'any 1984 en un sumari, però, aleshores, des de l'Estat es va decidir prioritzar la hipòtesi de l'ajusticiament per part d'ETA. Però ara, el jutge de l'Audiència Nacional espanyola, Fernando Andreu, que ha reactivat la investigació arran d'una denúncia de familiars de Pertur', ha decidit no renunciar a la pista italiana, amb els testimonis d'Izzo i Sergio Calore, definit com a "col·laborador policial".

Els dos neofeixistes coincideixen en assenyalar l'existència d'aquesta casa propera a Barcelona -que anomenaven La fàbrica'- i el mateix Carole ha explicat que hi havia estat. Segons Carole, la casa "estava plena de fotografies d'etarres" i estava destinada a cometre accions, de tal manera que les víctimes fossin enterrades a un bosc proper.

Per la seva banda, Izzo també ha explicat que, tot i que ell ja era a la presó aleshores, el seu company Pier Luigi Concutelli va explicar-li posteriorment que havien segrestat a un membre d'ETA i l'havien portat a La Fàbrica' per torturar-lo i fer-lo desaparèixer. Les coincidències de declaracions i de dates amb la desaparició de Pertur' donen molta credibilitat a la teoria, així com també l'obsessió que hi ha hagut des de l'Estat per atribuir la desaparició a ETA, per tal d'evitar incòmodes' contactes que els serveis secrets espanyols utilitzaven per fer la feina bruta.

De fet, el mateix Angelo Izzo ha relatat l'entrega en aquella època d'un subministrament d'armes i explosius per part dels serveis secrets policials espanyols als neofeixistes italians, assentats a Madrid i a Barcelona com a lloc d'operacions. Entre les armes, hi havia una metralleta marca Ingrand, que estava a les mans de Concutelli -el possible executor de Pertur'- quan va ser detingut a Itàlia l'any 1977 per l'assassinat del jutge Occorsio. De fet, el número de sèrie d'aquesta arma era de titularitat espanyola i pertanyia al director de la Comisaría de Información Central'. Corcutelli, precisament, serà el proper en declarar davant el jutge Andreu, i podria aclarir aquest tèrbol assumpte on els interessos de l'Estat han desviat l'atenció per intentar tapar la pudor que surt de les seves clavegueres.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat