Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 21 de d'octubre del 2014 | 20:12
Notícia · Política

No ho esguerrem, si us plau

Aquest és un article per mirar d'ajudar. Començaré dient quin és el meu escenari idoni: 1) participació massiva el 9N i eleccions com a molt tard al febrer. 2) Convertir les eleccions en plebiscitàries a través d'un gran acord previ entre les forces polítiques i civils sobre què cal fer en cas de majoria d'escons per la independència. Acordar procediments i calendaris de forma pública, comprometre-s'hi solemnement.

Objectiu final i irrenunciable: Catalunya, nou estat independent d'Europa. Com Àustria, com Holanda, com Dinamarca. Si no hi ha acord en això, no cal continuar parlant.

3) Sobre aquest acord previ, anar a eleccions amb dues llistes del Sí-SÍ.

4) Una de les llistes de caràcter central i molt àmplia, amb la participació d'ERC, CDC, moviments procedents del PSC com NEcat (Ernest Maragall), Avancem (Joan Ignasi Elena), Catalunya, Socialisme i Llibertat (Toni Comin), persones i col·lectius procedents de partits que no es volen mullar per la independència (Antoni Castellà i els seus d'UDC, Raul Romeva i els seus d'ICV), personalitats de la vida cultural, acadèmica i associativa del país, etc. Una llista que tota sola, per la seva amplitud, diversitat, transversalitat i arrelament territorial pugui aspirar els 70 o 80 diputats.

5) La segona llista de caràcter anticapitalista, amb la participació de la CUP, Procés Constituent, moviments socials i personalitats que entenen que sense la ruptura que significa la independència no és possible obrir cap mena de procés constituent popular realment transformador. Acabo de tenir notícia que aquesta llista ja s'està gestant: www.cridaconstituent.cat 6) Donada l'existència d'un acord previ sobre els compromisos i les passes a realitzar, les dues llistes haurien de poder usar el logo de la campanya Ara és l'hora en els materials de campanya i les paperetes.

Com que la segona llista ja està en marxa, em centraré ara en els "considerandos" de la primera. Per què crec que és millor fer aquesta gran llista? Bàsicament per tres motius.
a) Perquè la seva excepcionalitat és, en ella mateixa, un missatge plebiscitari. Un gest tan inusual que ja marca d'entrada el caràcter refrendari i plebiscitari de les eleccions.

b) Perquè contribuiria a la nitidesa i la contundència del resultat de cara endins i de cara enfora. Sabent com sabem per totes les enquestes que el partit unionista amb millors resultats es mourà entre els 15 i els 20 escons, estaríem parlant d'una distància de 50 escons entre la primera força del Parlament i el primer partit unionista. Una pallisa democràtica, vaja. Legitimació extra, potser decisiva.

c) Perquè la constitució d'un grup parlamentari conjunt i altament "contaminat" de societat civil és una garantia superior d'unitat futura per afrontar les passes delicadíssimes que caldrà fer. He deixat per al final la qüestió de qui ha d'encapçalar aquesta llista. Crec que el més raonable (sobretot tenint en compte que hi haurà una altra llista que poden votar aquells qui, per principis, no estan disposats de cap manera a votar una llista on hi hagi Mas o CDC), és que l'encapçali Mas.

És el President de la Generalitat i fins ara ha estat la cara i la veu del procés davant del món (causant una impressió excel·lent, per cert, si atenem als comentaris de la premsa internacional). No té sentit que ara la majoria del catalanisme s'aplegui en una gran llista per canviar-li la cara i la veu al procés. Si l'aposta és canviar-li la cara i la veu al procés, aleshores no té sentit la llista conjunta i ERC se l'ha de jugar organitzant la seva gran llista i competint amb l'altra gran llista que, de ben segur, articularà Mas al seu voltant.

Aquesta segona opció ens deixaria un panorama amb tres llistes del Sí-Sí: una al voltant de Mas i el món convergent, una al voltant de Junqueras i el món de l'esquerra nacional, i una tercera amb la CUP de pal de paller i aplegant l'anticapitalisme creixent a Catalunya. A mi no em sembla la millor opció, però NO ÉS VERITAT que en aquestes condicions les eleccions no puguin ser plebiscitàries. Si les tres llistes pacten prèviament el punt o punts del programa claus, és indiscutible que la suma de vots i escons de les tres llistes constitueixen un únic compromís polític davant de la ciutadania. La manca de llista conjunta, doncs, en cap cas no pot ser un argument per no convocar les eleccions.

Sigui com sigui, ara és important introduir serenitat en el debat. Un bon començament seria que aquesta setmana es produissin acords per millorar el nou format del 9N. La CUP (gran paper el seu aquests dies) va presentar una llista d'onze propostes que semblen assumibles per CiU i ERC, i que fins i tot podrien ajudar a repescar ICV-EUiA. Encara hi som a temps de convertir el 9N en una gran demostració de la voluntat democràtica i nacional dels catalans.

Una altra manera de recuperar serenitat seria que el món convergent deixés de vincular necessàriament les plebiscitàries a l'existència d'una llista conjunta encapçalada per Mas. Fins i tot per algú com jo que en sóc partidari resulta ofensiu. "O ho fem com jo vull o no convoco eleccions i els catalans es queden sense la consulta deifnitiva fins al 2016″. Així és com molta gent està interpretant les pressions de CiU.

Per continuar introduïnt serenitat, seria convenient aparcar temporalment el debat del com (les llistes) i centrar-se en el què (quin compromís amb els ciutadans en cas de victòria). I finalment, per acabar d'asserenar l'ambient (dins del possible) seria bo aillar els personatges tòxics de cada banda i donar protagonisme als especialistes en bastir ponts, no en destruir-los. La independència és possible. No ho esguerrem nosaltres mateixos si us plau.



Article d'Eduard Voltas aparegut al seu blog Olor de tinta.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat