Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 22 de de novembre del 2011 | 18:44
Notícia · Política

Mas anuncia una nova retallada dels sous públics i l'increment d'impostos dos dies després de les eleccions

La Generalitat estalviaria 1.000 milions d'euros amb la bateria de mesures. Pujaran benzina, transport públic, taxes universitàries i aigua, i s'introduirà el copagament en les receptes mèdiques.

En camí
Mas, a punt d'anunciar el nou paquet de mesures per estalviar 1.000 milions d'euros. (Foto: ACN)

Dos dies després de la celebració de les eleccions del 20-N, en què CiU ha guanyat per primera vegada a la història en unes estatals, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha presentat una bateria de mesures de cara el 2012, en el que és el 'pla d'ajustament 2.0' de l'executiu convergent. Si aquest 2011 la Generalitat ha aplicat una reducció del 10% del seu pressupost amb retallades a diversos sectors, el pla del 2012, amb el que es pretén aconseguir un estalvi de 1.000 milions d'euros, es basa en una nova retallada en els sous públics combinat amb l'augment d'impostos i taxes i la introducció del copagament en les receptes mèdiques.

"S'ha tocat l'òs"
En roda de premsa després del Consell Executiu, Mas ha anunciat aquestes mesures perquè, ha afirmat, l'ajustament no es pot continuar fent a base de reduir despesa. Ha argumentat que amb les retallades que s'han aplicat fins ara, "s'ha tocat fons, s'ha tocat os", i que continuar retallant posaria en risc l'estat del benestar. Així doncs, després d'una primera rebaixa de sous l'any 2010 a càrrec del govern espanyol, el president de la Generalitat ha revelat que hi haurà una reducció dels ingressos dels empleats públics, que no serà "important" en percentatge però que hi haurà de ser "per no tocar les línies roges de l'estat del benestar".

Copagament i nou increment de taxes universitàries i títols de transport públic
A més de la nova retallada, Mas ha anunciat una pujada de preus en certs serveis, alguns d'ells molt delicats i que podrien afectar de ple als sectors més afectats per la crisi econòmica. Les taxes universitàries, els tiquets del transport públic i la introducció del copagament en les receptes mèdiques són els principals, tot i que l'increment també es produirà en l'aigua i la benzina. Una pujada que contrasta amb la supressió que va dur a terme l'excutiu d'Artur Mas, juntament amb el PP, de l'impost de successions, que ja havia estat reduït pel darrer tripartit i afectava tan sols a les rendes més altes. Pel que fa a l'impost de patrimoni recuperat pel govern del PSOE abans d'acabar la legislatura, ha anunciat que Catalunya l'aplicarà si Mariano Rajoy decideix mantenir-lo, tot i que ha reconegut que no creuen gaire en aquest tribut i creuen que va ser un error reintroduir-lo de la forma en què es va fer. Pel que fa a les receptes mèdiques, el president de la Generalitat ha dit que estudiaran la introducció d'un "tiquet moderador" en les receptes per evitar l'abús en la compra de medicaments. Mas ha explicat, però, que el copagament no anirà més enllà de les recpetes i que "no es pagarà per anar a un hospital o a un CAP o a un especialista".

El pacte fiscal
Mas ha demanat a la població, doncs, esforç, suor i llàgrimes, per arribar a l'objectiu de dèficit de l'1'3% al acabar el 2012. A la vegada, però, ha indicat que les retallades no s'haurien de fer si estigués resolt el tema del dèficit fiscal català, i s'ha mostrat "fort i legitimat" per a reclamar el pacte fiscal -que en cap cas serà com el concert econòmic basc- al govern espanyol que, per cert, ja li ha barrat el pas. De fet, Duran ja va refredar ahir els ànims anunciant que no aconseguir el pacte fiscal "no seria un fracàs". Seguirem escanyats sense fer res, si no s'acaba amb l'espoli fiscal?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat