Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 de d'octubre del 2011 | 19:38
Notícia · Política

El dret a decidir serà a "l'eix del programa" d'ICV

Així ho ha afirmat el diputat Jaume Bosch a l'Ara. També ha dit que la formació proposarà excloure Catalunya de la constitució espanyola i advocarà per a la celebració d'un referèndum a Catalunya que inclogui, això sí, l'opció federal.

A mesura que l'eix central del catalanisme s'ha anat desviant inexorablement cap al sobiranisme, els partits que formen part d'aquest espai polític han anat virant, en major o menor mesura, en la mateixa direcció. És el cas d'ICV que, de cara als comicis d'aquest 20 de novembre, inclourà el seu programa nacional més ambiciós dels darrers temps. El diputat de la formació Jaume Bosch, ha avançat a l'Ara que "el dret a decidir és ara l'eix del programa" i que el projecte nacional del partit "no té límits".

En aquest sentit, els ecosocialistes continuen apostant per reformar la constitució de manera que s'assoleixi un estat vertaderament federal, incloent la possibilitat d'arribar a acords entre les parts federades. Però la reforma exprés de la constitució, que segons Bosch ha trencat el text constitucional, ha provocat que la formació hagi fet una passa més, en una doble direcció. D'una banda, els ecosocialistes proposaran, en el cas que els partits majoritaris no vulguin apostar per aquest estat federal, per excloure Catalunya de la constitució espanyola, fet que faria que les relacions Catalunya-Espanya fossin bilaterals i d'igual a igual.

D'altra banda, i conscients també de les dificultats per aconseguir una majoria que tiri endavant aquesta exclusió, apostaran per impulsar un referèndum que, a més de contemplar la independència o continuar amb el mateix escenari, inclogui l'opció d'avançar cap a un estat federal. L'SNP escocès ha plantejat també una iniciativa similar, però és evident que la qualitat democràtica del Regne Unit poc té a veure amb la de l'Estat espanyol. Tot i apostar per aquesta tercera via que porta a un carrer sense sortida –per avançar cap a un estat federal fa falta la voluntat de l'altre- és evident que els ecosocialistes han fet una passa endavant en el terreny nacional.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat