Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 23 de de novembre del 2016 | 10:55
Notícia · Política

El Congrés envia Homs a un judici polític pel 9-N

Després d'un debat a porta tancada, el Congrés ha retirat l'aforament al cap de files del PDECat, Francesc Homs, fet que permetrà al Tribunal Suprem encetar el procés per jutjar el diputat i exconseller de la Presidència pel seu paper actiu en l'organització del procés participatiu del 9-N.

La cambra baixa ha donat llum verda al suplicatori amb els vots a favor del PP, el PSOE -inclosos els diputats del PSC- i Ciutadans, mentre que Units Podem s'hi ha oposat, juntament amb els partits sobiranistes, al·legant que una decisió política no es pot dirimir als tribunals. El resultat ha estat de 248 vots a favor i 91 en contra.

La discussió en el ple del Congrés s'ha fet de forma secreta perquè així ho preveu el reglament de les Corts espanyoles. Resolta la votació, la presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, tindrà vuit dies per remetre al Suprem la decisió dels diputats. El tribunal podrà obrir així la investigació per presumptes delictes de prevaricació i desobediència. En una entrevista a NacióDigital, Homs va recalcar que el sobiranisme ja té "previst" quina estratègia adoptarà "quan arribin les inhabilitacions".

Després de la votació, Homs ha atès els mitjans de comunicació per denunciar que la "campanya publicitària a favor del diàleg" està "buida de contingut", en referència a la votació del seu suplicatori. "No hi ha voluntat d'afrontar el que passa a Catalunya", ha assegurat el cap de files del PDECat a Madrid, que ha trobat "retòric" el que vol posar en marxa el govern espanyol per frenar el procés. Homs ha trobat "previsible" el resultat de la votació i ha indicat que la majoria dels diputats catalans -a excepció dels de PP, C's i PP- han votat en contra d'enviar-lo a judici. El dirigent nacionalista també ha observat que la decisió del Congrés és un "gerro d'aigua freda" per a la tercera via.

Les lleis i la democràcia

Ha estat el cap de files del PDECat a Madrid qui ha obert el debat sobre el suplicatori, segons fonts consultades. S'ha referit al caràcter "polític" del judici contra els impulsors del 9-N, mentre que Aitor Esteban, del PNB, ha defensat la "sobirania" del Congrés dels Diputats davant del poder judicial. Joan Capdevila, diputat d'ERC -fa uns anys a les files d'Unió, on formava part del sector crític a Josep A. Duran i Lleida-, ha estat l'encarregat de fixar la posió per part dels republicans. "Ànims, Quico, junts escriurem amb lletres lluminoses la història de la nostra llibertat!", ha exclamat Capdevila per tancar la seva intervenció. Poc abans, Homs ha indicat que tornaria a actuar igual que el 9-N.

Xavier Domènech, cap de files d'En Comú Podem, que ha insistit que "avui és un dia clau per a la democràcia espanyola". "Hi haurà un abans i un després", ha destacat Domènech, que ha insistit que l'Estat s'ha carregat el "binomi" entre la Constitució i  l'Estatut. El dirigent dels "comuns" també ha carregat contra els "salvapàtries" que pretenen salvar Espanya.

Juan Carlos Girauta, de Ciutadans, ha apuntat que "sense democràcia no hi ha llibertat", seguint d'aquesta manera l'argumentari habitual de la formació liberal. "No és cert que això sigui un judici polític", ha afegit Girauta, que ha negat que hi hagi procediments d'aquest tipus a l'Estat. "No vull viure en un país on no es jutgi", ha determinat Girauta, que ha insistit que no és "res personal". Les intervecions de PP i PSOE han anat a càrrec de diputats de segona fila i han volgut destacar el caràcter tècnic de la decisió.

Acte unitari

Abans del ple en el qual s'ha votat el suplicatori, s'ha celebrat un acte de suport al cap de files del PDECat al Congrés encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras. També hi han participat els diputats i senadors dels partits independentistes amb representació a Madrid. L'acte, convocat a l'hotel Villa Real, ha servit per visualitzar la unitat del sobiranisme contra la judicialització del procés. [El suplicatori] Omple de pedres la maleta del diàleg", ha assegurat Puigdemont, mentre que Junqueras ha recordat que Jorge Fernández Díaz segueix sent president de comissió parlamentària mentre es porten a judici càrrecs democràticament escollits.

L'expresident Artur Mas, que ha encapçalat la delegació del PDECat a Madrid -i que ha anat al mateix tren que Junqueras-, ha fet una crida explícita al PSOE per tal que no s'arrengleri amb el PP i Ciutadans en aquesta qüestió. També ha aprofitat per recordar que els socialistes espanyols van fer president Mariano Rajoy. Lluís Llach, diputat de Junts pel Sí, ha determinat que la qualitat democràtica de l'Estat està "sota mínims". 

Crítiques de l'oposició

Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha criticat que Puigdemont vagi a Madrid a donar suport a Homs i en canvi s'absteni de la propera conferència de presidents autonòmics convocada pel govern espanyol. La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha fet servir arguments similar pel desplaçament del president de la Generalitat a la capital espanyola.

Oriol March i Joan Serra Carné

(Servei de Nació Digital per a Tribuna)

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat