Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 30 de d'abril del 2010 | 15:30
Notícia · Política

El PSM presenta el seu projecte de llei de consultes populars

Reproduïm de Tribuna Mallorca · El secretari general del PSM i portaveu del Bloc, Biel Barceló, i el diputat Antoni Alorda, han presentat avui dematí l'esborrany de proposició de llei per regular les consultes populars i referèndums a les Illes Balears. Els nacionalistes pretenen que aquesta llei sigui una eina "pel foment de la participació ciutadana"; així ho ha dit Barceló, i ha afegit que així el partit recull el lema de la Plataforma Contra la Corrupció: "contra la corrupció, participació".

L'esborrany de llei proposat pels nacionalistes regula la convocatòria de referèndums en tres nivells: local, insular i autonòmic; i recull dos tipus d'iniciativa: institucional (ajuntaments, consells insulars i Parlament i Govern, respectivament) i la iniciativa popular. En el cas de referèndums convocats per iniciativa popular, la norma exigeix el suport de les signatures d'un 3% de la població en el cas de les Illes Balears i Mallorca, un 5% en el cas de Menorca i Eivissa i un 10% en el cas de Formentera. A més, el text proposa que les consultes que superin el 50% de la participació del cens tinguin el caràcter de vinculants.

Ara, el PSM vol presentar el projecte a tots els partits amb representació parlamentària, així com fer-lo arribar als agents de la societat civil: sindicats, ONG's, associacions, etc., per obrir un procés realment participatiu. Els nacionalistes defensen que no hi hagi límits sobre els temes a consultar, però han recollit a la llei, tot i el "desacord", el precepte constitucional pel qual tots els referèndums han de ser autoritzats per Estat.

Així per tant, el Parlament haurà de debatre sobre les consultes populars, igual que a partir d'aquesta setmana ho faran molts d'ajuntaments de les Illes gràcies a les mocions dels regidors de la plataforma Avançam. S'obre per tant, un nou capítol polític que pot fer avançar el debat sobre el dret a decidir en la nostra societat: un impuls soberanista que, per primer vegada en molt de temps, es transporta, seriosament, a les institucions balears.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat