Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 22 de de març del 2007 | 16:51
Notícia · Política

Català a la UE, en què quedem?

Fa uns dies ens fèiem ressò de la iniciativa (o detall anecdòtic, més ben dit) de vuit eurodiputats catalans per demanar que es pogués emprar la llengua catalana a les sessions del Parlament europeu. La petició es va fer exclusivament en aquesta llengua i el resultat, com era d’esperar, va ser de rebuig: no s’accepta tramitar la demanda. Si es vol, s’ha de tornar fer d’una altra manera. Així, tornem a ser on érem. I on érem vol dir que la possibilitat d’adreçar-se a la UE en català i rebre resposta en aquesta llengua és el màxim que es permet als catalanoparlants si volen exercir de persones normals. I és així perquè el govern espanyol, que és qui hauria de fer la petició a Europa per a que es reconeguin els idiomes que es parlen a l’Estat, no està per la feina. En definitiva, com tot govern espanyol que es preui.
Però atenció, en una entrevista al diari Avui, la secretària per a la Unió Europea de la Generalitat de Catalunya, la socialista Anna Terrón, ens revela no només que és una prioritat que els eurodiputats catalans es puguin expressar al Parlament comunitari en la seva llengua sinó que aquesta és una línia d’acció que compta “amb absolut suport del govern espanyol”. Terrón apunta, però, que l’obstacle és ara el Parlament europeu que, “com a institució sobirana que és ha d’acceptar el canvi”.
Certament, perquè el català sigui llengua oficial i de treball de la UE cal l’acord favorable de tots els estats que la componen. Això sí, prèvia sol.locitud de l’Estat espanyol adreçada al Consell. I d'aquesta sol.licitud, o no se n’ha informat o, senzillament, no ha existit mai. Per tant, la pilota continua estant a la teulada de Madrid.
O fins ara tothom anava errat en l’ordre dels passos a seguir o la secretària Terrón ens enganya i mareja la perdiu. O, qui sap, el govern espanyol s’ha tornat de cop i volta sensible a la diversitat cultural i el plurilingüisme. Si és així que avisin, que trauran un pes de sobre a molta gent desinformada. Mentrestant, caldrà veure quina és la propera estratègia dels nostres eurodiputats.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat