Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 19 de de març del 2010 | 14:09
Notícia · Política

Amorós acusa el govern espanyol de menystenir que el 42% dels immigrants viu als Països Catalans

ACN · El secretari d'Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós, ha retret al govern espanyol que no té en compte que el 42% de la immigració que resideix a Espanya ho fa als Països Catalans. "Em pregunto si aquesta realitat és tinguda en compte quan l'Estat es dirigeix als estrangers", s'ha preguntat Amorós en una entrevista a l'ACN. El secretari ha dit que el fet que els primers serveis als que es dirigeixen els estrangers en arribar a Catalunya tinguin el castellà com a llengua vehicular, fa que els immigrants rebin un missatge "confús" sobre quina és la llengua que han d'aprendre.


La responsabilitat de la societat catalana

"Les institucions els diem que han d'aprendre català. Després en segons quin carrer troben castellà o català, i els catalanoparlants els parlem en castellà i els provoquem un embolic", ha afirmat. El secretari ha explicat que en arribar, la majoria d'estrangers creuen que només han d'aprendre el castellà i després es troben que es parlen dos idiomes. A més, els primers tràmits que han de realitzar acostumen a ser a dependències competència del Govern espanyol, on principalment es dirigeixen a ells en castellà, ha assegurat.

Tot i això, ha defensat que els immigrants tenen predisposició per aprendre l'idioma del lloc on van a viure, però ha afegit que quan arriben a Catalunya "no saben ni que existeix el català".

El Pacte Nacional per la Immigració determina que el català és la "llengua comuna", tot i que considera "molt positiu" que es conegui el castellà. "Però sabem que si no apostem pel català com a llengua comuna, tenim els dies comptats", ha alertat Amorós.

"Si els estrangers quan aterren a casa nostra tothom els hi digués unívocament i de forma clara que la llengua que ha d'aprendre és el català, no tindrien cap dubte, es posarien a estudiar català. Però reben un missatge confús i això és responsabilitat compartida", ha declarat.

El secretari d'Immigració ha dit que la responsabilitat que els immigrants no rebin un missatge clar sobre la llengua que han d'aprendre és responsabilitat tant de les administracions com de la societat i ha defensat que la formació lingüística és "clau" per aconseguir la bona convivència entre autòctons i estrangers. "El tema lingüístic és clau, per les possibilitats econòmiques de la gent, però també perquè hi hagi apropament real", ha assegurat.


Bon nivell d'integració

Amorós ha defensat la "bona feina" realitzada a Catalunya per aconseguir un bon nivell d'integració i cohesió social, tot i que ha reconegut que tot "podria anar millor". Ha agraït la feina de les entitats, els ajuntaments i els treballadors dels serveis públics i ha criticat la falta de recolzament del govern espanyol. "La Generalitat ha estat bastant sola a l'hora d'afrontar el fet migratori", ha declarat.

El secretari d'Immigració ha afegit que l'ajuda estatal "ha estat petita, tímida i, a més, ara amenaçada". En concret, Amorós ha explicat que l'ajuda que el govern espanyol destina a les comunitats en matèria d'immigració es reduirà a la meitat aquest any, passant de 22 a 11 milions d'euros. Per pal·liar-ho, la Generalitat incrementarà la seva aportació i restituirà la meitat d'aquesta retallada. "Nosaltres sí que invertirem en els municipis i demanem a l'Estat que ja que no incrementa, que com a mínim no retalli", ha afirmat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat