Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 de d'octubre del 2007 | 17:46
Notícia · Política

PSC i ICV, esclaus de la crema d'imatges del rei?

A l’hora d’interpretar la crema de fotografies del monarca espanyol per part de membres de l’esquerra independentista sovint s’ha dit que es tracta de grups minoritaris, exaltats i sense cap força electoral. Certament, part de realitat hi ha en aquests arguments, però no menys cert és que dues grans maquinàries de partits com el PSC i ICV (una més que l’altra, naturalment) ara es veuen absolutament condicionades per aquells mateixos “quatre eixelebrats”. Tant és així que a hores d’ara a can PSC i ICV van de corcoll per determinar el rang de representació que aportaran a l’acte de la Comissió de la Dignitat d’aquest dissabte.
D’entrada, el president de la Generalitat, José Montilla, ja ha estat el primer a caure. Segons explicava aquesta setmana El Periódico, citant fonts socialistes, “la possibilitat que alguns grups minoritaris puguin aprofitar aquest acte per cremar fotografies del Rei és el principal argument que aconsella a Montilla rebaixar la representació del PSC al rang de diputat”. Els mateixos dubtes que preocupen la direcció d’ICV, “sensible a la contrarietat que suposaria el fet que el seu líder principal, Joan Saura, màxim responsable polític dels Mossos d’Esquadra com a conseller d’Interior, es veiés implicat en un acte en què algú pogués cremar retrats del Rei”, afegeix el diari.

Probabilitats d’això a banda –que, essent realistes, són ben poques i demostren un greu desconeixement de quin tipus d’acte suposa el de dissabte-, es tracta d’un nou episodi del nivell d’esclavitud a què està sotmès el PSC-PSOE – i en menor mesura, ICV- del PP. La por al què diran fa, una vegada més, que els dirigents socialistes es vegin obligats a avançar-se i renunciar a allò que diuen defensar. La presència de Montilla al Palau Sant Jordi reafirmaria la fermesa que va exhibir el president al reclamar al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero el compliment de la llei de restitució de tots els documents incautats per les tropes franquistes a institucions, organitzacions i particulars catalans. La mateixa “lògica” electoral que porta els seus diputats a Madrid a no votar la moció presentada per CiU, ERC i ICV aquesta setmana al Congrés per instar l’executiu espanyol a tornar aquest any, això és, abans de les eleccions generals del març, els lligalls dipositats a l’arxiu de Salamanca.

Així els coses, l’anunci de la presència de l’exconsellera de Cultura socialista, Caterina Mieras, sona a poc menys que excusa. Per la seva banda, a ERC, almenys, ho tenen més clar i de moment ja hi a confirmats, com a mínim, tres membres del Govern: el vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira i els consellers de Governació i de Cultura, Joan Puigcercós i Joan Manuel Tresserras. A CiU veuen molt poc probable que el PSC hi enviï personatges públics rellevants.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat