Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 de de març del 2010 | 15:07
Notícia · Política

La comissió d'investigació d'Horta es tanca amb acords tècnics i desacords polítics

Redacció · ACN · Foto: Pere Francesch · Acords per millorar la seguretat dels Bombers i desacords en l'àmbit polític, en què l'oposició demanava dimissions que el tripartit no ha acceptat. Aquest ha estat el resultat final de la comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan, que ha finalitzat aquest dijous els seus treballs amb la votació del dictamen que s'haurà d'aprovar definitivament en el ple de la setmana que ve.

Després d'un mes llarg de compareixences, els resultats de la comissió han estat 66 propostes consensuades per tots els grups parlamentaris amb la voluntat d'introduir millores i evitar que una tragèdia com la que es va produir el mes de juliol passat, amb cinc bombers morts, es torni a produir. Govern i oposició han consensuat actualitzar els protocols d'actuació dels Bombers, "especialment pel que fa a la comunicació i coordinació de les unitats actuants i la presa de decisions d'aquestes", per "millorar la seguretat de les unitats durant la seva actuació". En el document pactat, s'aposta per revisar el protocol de comunicacions entre els diferents operatius d'una emergència per garantir la resposta immediata en cas de risc i per "nous protocols que garanteixin la seguretat dels bombers en cas de risc d'atrapament"'.

Destaquen també mesures que tiraran endavant en la votació de les conclusions de la comissió com garantir la coordinació entre la Direcció General de Protecció Civil i la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments "per assegurar una correcta coordinació en els casos en que sigui necessària". També es reclama la incorporació de "forma fixa de personal del cos de Bombers al CECAT així com dels seus aplicatius de gestió".

Pel que fa a les "mesures en l'àmbit de la prevenció d'incendis forestals", es proposa "millorar els mitjans i recursos de prevenció als cossos d'Agents Rurals i a les Agrupacions de Defensa Forestal per potenciar la vessant preventiva de les seves funcions i reforçar la promoció d'activitats i suport a les Agrupacions de Defensa Forestal". També s'aposta per incrementar els recursos en la prevenció, "invertint en el manteniment de les zones forestals per evitar l'excés de combustible". Així mateix, s'aposta per elaborar un pla d'usos i gestió en el Parc Natural dels Ports després que s'aprovi un pla especial que actualment ja està en tràmit.


CiU: "No va ser un accident i prou"

Tot i aquest acord en mesures concretes, l'oposició ha mantingut les seves peticions de dimissions. CiU, PPC i grup mixt han demanat el cessament de la cúpula del Departament d'Interior, és a dir, el conseller Joan Saura, el secretari general, Joan Boada, i la directora general de Prevenció i Extinció d'Incendis, Olga Lanau. Unes peticions de dimissions que no han estat acceptades pel tripartit. PPC i mixt també han demanat la reprovació del conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar.

L'oposició ha celebrat l'acord a que s'ha arribat amb el tripartit, però no ha dubtat a carregar contra el Departament d'Interior. El diputat de CiU Jordi Turull ha assegurat que "no va ser únicament un accident i prou", ja que els bombers "van actuar correctament amb la informació que disposaven", però ho van fer "sota una visió parcial del risc, amb tota la seva professionalitat". "De no haver-se produït un seguit molt important de disfuncions, moltes d'elles com a conseqüència de dinàmiques errònies, enquistades i provocades per la direcció política, la situació i els efectes del 28 de juliol podrien haver estat previsibles i evitables", ha afegit.

El diputat del PPC Rafael Luna creu que serà 'difícil' que Montilla faci dimitir a Saura, perquè "no és el cessament d'un conseller, és el cessament d'un pilar que dóna suport al tripartit". A més, ha lamentat l'actitud "arrogant" de Saura davant de la comissió d'investigació. Per la seva banda, el president del grup mixt, Albert Rivera, ha dit que "la comissió ha servit sobretot per saber què passa al Departament d'Interior, veure quines mancances, deficiències, falta de coordinació i forma de gestionar cap als bombers s'han portat a terme".

En canvi, des del tripartit, PSC i ICV-EUiA han coincidit en remarcar que el Govern no va mentir amb les seves informacions sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan. El tripartit ha mostrat la seva satisfacció per les mesures pactades. ICV-EUiA ha remarcat que no hi ha "responsabilitats polítiques" i no s'ha mostrat sorprès pel fet que l'oposició insisteixi en demanar cessaments i dimissions. ERC ha ressaltat el "resultat positiu" de la comissió i el PSC ha dit que "les compareixences consensuades entre els grups parlamentaris han estat les necessàries per esbrinar el que es volia esbrinar".

El president de la comissió d'investigació, el socialista Higini Clotas, ha estat l'encarregat de tancar amb les seves reflexions la sessió i ha assegurat que la comissió "ha estat d'una gran importància". Ha afegit que "no valorarà deliberadament la seva necessitat, perquè això ha format part del debat polític", però n'ha volgut "extreure la seva utilitat". Acte seguit, ha destacat que la seva valoració ha estat "altament positiva". Clotas ha alertat que "alguna cosa no funciona quan la llibertat total d'expressió es veu limitada o condicionada per la desconfiança" mostrada per alguns dels compareixents envers el Parlament.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat