Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de setembre del 2005 | 00:00
Notícia · Política

Camí de la segona part del pacte pels drets històrics CiU-ERC?


CiU ha presentat públicament una nova proposta de model de finançament, que si bé recull l'essència del concert econòmic solidari, també inclou textualment alguns fragments de la proposta del tripartit, com a mostra de voluntat d'acord.
La proposta manté la petició del blindatge del model d CiU ha presentat públicament una nova proposta de model de finançament, que si bé recull l'essència del concert econòmic solidari, també inclou textualment alguns fragments de la proposta del tripartit, com a mostra de voluntat d'acord.
La proposta manté la petició del blindatge del model de finançament català respecte de la Lofca, demana una negociació bilateral i estableix una solidaritat amb l'Estat, però amb límits. Això sí, CiU només està disposada a canviar paraules o frases, mai idees. Per tant, la clau de volta serà la paraula rebutjada frontalment pel Govern, més concretament pel PSC, concert econòmic.
Segons la federació nacionalista, aquest és el darrer pas que pot fer per mirar d'encaminar el sí final de CiU a l'estatut, perquè, tal com han dit dirigents de la formació nacionalista en les darreres setmanes, es farà l'intent fins al darrer moment. Amb tot, diverses fonts asseguren que el líder de CiU, Artur Mas, es podria trobar massa pressionat per alguns sectors del partit que tindrien ja clar el seu "no". En aquest sentit, la proposta es pot interpretar com un intent d'arrossegar ERC cap a les posicions de CiU en matèria de finançament, i un cop aconseguida una aliança com la que es va produir el juliol amb els drets històrics, ERC tindria més força per pressionar el PSC perquè se sumés al consens. De fet, amb el tema competencial aquesta aliança ja ha donat els seus fruits, no així amb els drets històrics, que han quedat més diluïts. Aquesta interpretació pot quedar reforçada amb les declaracions del portaveu parlamentari d'ERC, Joan Ridao, que s'ha mostrat molt satisfet amb la proposta de CiU, i ha insinuat que és gairebé com una germana de la dels republicans, "perquè s'hi assembla molt". Un escenari d'aquestes característiques donaria força a CiU, i probablement una bona justificació per als descontents de la federació per poder donar els vots afirmatius. Després, si Madrid tombés el text, ningú no podria retreure a CiU no haver aguantat fins al final.
El Parlament té reservada la darrera setmana de setembre per a la celebració del ple que ha de votar l'estatut. Fins aleshores, tot està en l'aire, i no és descartable que fins al mateix moment de la votació no es conegui el sentit del vot de CiU.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat