Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 11 de de desembre del 2008 | 17:27
Notícia · Política

Fraga, aquest gran nacionalista antinacionalista

Barcelona · El president fundador del PP, Manuel Fraga, ha afirmat aquest dijous que caldria penjar d'algun lloc els partits nacionalistes. Sense que serveixi de precedent, cal donar la raó al prehistòric polític. El que no ha aclarit Fraga, però, és per on comencem: pel nacionalisme espanyol que tan bé defensa el partit que va fundar, que, tenint un Estat al darrera, necessita reafirmar-se dia sí i dia també; o potser pel nacional catolicisme que servia de full de ruta al règim de Franco al que va pertànyer?

 

Però, per les paraules que han seguit el gran discurs de Fraga, podem saber que no es referia al nacionalisme d'estat, com l'espanyol, que viu en l'acomplexament total i necessita defensar contínuament la idea d'un estat que ja té. El dirigent gallec es referia, evidentment, als anomenats 'nacionalismes perifèrics' (si n'hi ha de perifèrics, també n'hi deu haver de centralistes, no?). I la justificació a l'afirmació que s'hauria de ponderar el pes dels partits nacionalistes "penjant-los d'algun lloc" ha estat la següent: "el nacionalisme, per definició, és contrari a la defensa d'Espanya". 

 

Doncs no, hi ha molts nacionalismes que "defensen Espanya", i prou bé que els coneix el dirigent gallec, que hauria d'haver canviat la paraula nacionalista per independentista. I els independentistes, evidentment, són contraris a la defensa d'aquest invent anomenat Espanya, i són partidaris de la democràcia més radical, del dret de tots els pobles a decidir el seu futur. Però aquests són termes incomprensibles per l'exministre franquista que, tant abans com ara, és incapaç d'acceptar que la seva gran pàtria es dissolgui (que poc nacionalista que és).

 

Després d'aquestes afortunades declaracions, però, Fraga no ha tingut cap problema en mostrar el seu "profund menyspreu" per les paraules de Tardà cridant "Mori el Borbó". Un gran moment per donar lliçons d'ètica política, criticant una expressió utilitzada segles enrera fent referència a Felip V poc després d'haver passat per la soga a partits que representen milions de persones.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat