Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 4 de de novembre del 2010 | 16:20
Notícia · Política

El País Valencià, sense valencià (II)

Barcelona · L'executiu de Francisco Camps continua la seva croada en contra la llengua pròpia al País Valencià. Les reculades en inversió a la partida de Promoció i ús del valencià de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana no han cessat en tot el transcurs d'aquest any i han dibuixat una devallada del 33% (dels 4 milions d'euros inicials van passar a 2,7) des del moment en que van ser aprovades.

La darrera d'aquestes mutilacions pressupostàries, però, s'ha produït aquesta setmana. Tal com indica el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, la Generalitat ha decidit, de manera silenciosa i unilateral, deixar òrfena de valencià l'educació del país i ha retallat l'àrea d'Investigació lingüística sobre el valencià amb que actualment compta la Conselleria.

Si els pressupostos del 2010 ja van descendir fa uns mesos de 69.800 euros fins als 45.370 euros, aquesta setmana s'ha decretat la inversió es redueix fins als 31.800 euros, un 45,5% menys que els previstos inicialment. Aquest sistema de mutilar les retallades és ja el pa de cada dia de l'executiu Camps, que també ha reduït el sistema de finançament a associacions que promouen la llengua catalana: si el 2009 hi destinava 612.000 euros, aquest 2010 la retallada ha deixat el pressupost en 278.460 euros.

El Teatre Principal no programa en valencià
La presència de la llengua pròpia a les representacions del Teatre Principal de València no són pas cap novetat, tot i que aquesta setmana l'executiu espanyolista de Camps ha decidit anar més enllà: en tot aquest darrer trimestre de 2010 no s'ha previst cap representació en català. Ni en aquesta sala, ni tampoc a cap de les altres dues sales de la capital (Teatre Rialto i Teatre Talia) se sentirà cap text en llengua valenciana. Tal com informa el diari Levante, la Conselleria de Cultura ha declarat que aquesta decisió és una qüestió de "cojuntura" i, per si no n'hi hagués prou, ha indicat que d'obres en valencià "ja n'hi haurà al 2011".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat