Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 3 de de març del 2010 | 15:16
Notícia · Política

Per què la Diagonal mereix una consulta i Catalunya no?

Barcelona · La votació de la resolució de suport a les consultes sobre la independència -aprovada amb els vots a favor de CiU i ERC, l'abstenció d'ICV, i els vots en contra de PSC, PP i C's- ha estat un exemple força clarificador del concepte que tenen alguns partits de democràcia participativa.

Especialment trist ha estat el paper que han jugat en l'assumpte el PSC, primordialment, que ha anat de la mà amb populars i ciudadanos' per rebutjar la resolució, i ICV, que s'ha abstingut a pesar de presentar-se com un partit que propugna la democràcia participativa -Joan Saura, al primer tripartit, fou conseller de participació ciutadana. El rebuig a donar suport institucional a una iniciativa popular de la importància de les consultes, que arrossega milers de voluntaris i centenars de milers de votants, contrasta amb l'alegria amb què l'Ajuntament de Barcelona té previst fer una consulta ciutadana per decidir el futur de l'Avinguda Diagonal. En aquest cas, PSC i ICV, amb ERC, han tirat endavant el referèndum, i CiU i el PP no s'han oposat a la consulta en sí, sinó a certs aspectes com la data de celebració o les respostes possibles.

El de Barcelona, però, és un més dels diversos ajuntaments que ha promogut una consulta ciutadana per decidir certs aspectes del futur del patrimoni d'una vila. La participació en aquestes consultes ha estat molt minsa, molt menor que les fetes sobre la independència, però en aquests casos, en canvi, els consistoris s'han vanagloriat d'apropar la presa de decisions a la ciutadania (fet que és cert). Per què, doncs, és positiu promoure una consulta sobre el futur de la Diagonal, però no sobre el futur del país? I, en aquest cas, no es tractava ni tan sols de promoure, sinó de recolzar una iniciativa que demostra que la ciutadania i la societat catalana està viva i té ganes de participar en la presa de decisions. La resposta, potser, és que certs partits encara creuen que els ciutadans són menors d'edat, que se'ls pot deixar opinar només cada quatre anys o per decidir si unes xemeneies s'han de mantenir en peu o no. Ara, les decisions que afecten estructuralment el país estan vetades.


CiU i ERC

La resolució aprovada per la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament, gràcies a la transacció pactada per CiU i ERC, insta a donar suport i "reconeixement"  al moviment de les consultes, i encoratja la societat civil, els electes locals i els ciutadans a "treballar conjuntament" per aconseguir "de nou" una "participació important" en les onades del 25 d'abril i el 20 de juny. A més, es destaca que les consultes han estat un "exercici de participació ciutadana remarcable", i es reitera la voluntat del Parlament de Catalunya "d'emprar tots els instruments jurídics vigents i polítics necessaris per tal que el poble de Catalunya pugui exercir el dret a decidir".

L'únic punt en què hi ha hagut variacions de vot ha estat el primer, en què es ratifica la resolució aprovada el 1989 i refermada el 1998 sobre el dret d'autodeterminació de la nació catalana. ICV, en aquest cas, hi ha votat a favor, mentre que el PSC s'hi ha abstingut. Tot i això, la unió de convergents i republicans ha permès tirar endavant la moció. Per fi els dos partits han aconseguit posar-se d'acord en l'aspecte nacional, tot i que no cal tirar coets: els republicans, ara que venen eleccions, tornen a ensenyar múscul després d'una legislatura en què per molts no han apretat prou, i els convergents continuen amb el seu vaivé per mantenir la seva ambigüitat nacional -han estat desapareguts a les consultes, però ara les recolzen. En tot cas, pot ser un punt de partida per a futures aliances en aspectes clau pel país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat