Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de d'octubre del 2016 | 11:10
Notícia · Política catalana

Rovira: 'Cal que Catalunya decideixi: o votem a favor del canvi o seguim resignats a l'immobilisme'

La secretària general d'Esquerra Republicana i portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, ha defensat  davant el ple del Parlament les Propostes de Resolució de JxSí pel Debat de Política General, centrades en les polítiques socials i el full de ruta."Ens trobem en una cruïlla històrica: seguir el model del nord d'Europa, o seguir el model de l'Estat espanyol.

Hem de decidir si tenir una economia al servei d'uns pocs -els oligopolis-, o posar-la al servei del conjunt dels ciutadans. Hem de decidir si volem combatre el frau fiscal, o bé si permetem que el frau fiscal impregni totes les esferes de la societat. Hem de decidir si volem que les elèctriques guanyin a cop de BOE uns beneficis desmesurats, o bé que els ciutadans puguin tenir plaques solars i consumir l'energia que produeixen a un cost baixíssim. Hem de decidir, doncs, si emprenem el camí de la modernitat o quedem immòbils en el passat. Cal que Catalunya decideixi: o votem a favor del canvi o seguim resignats a l'immobilisme", ha dit Rovira.

En aquest sentit, la portaveu del Grup Parlamentari ha explicat que les Propostes de Resolució de JxSí 'agafen la bandera del canvi' que necessita Catalunya. El primer bloc de Propostes de Resolució se centra en polítiques socials. Concretament, en polítiques de:

Salut, incloent-hi desplegar un model d'atenció integral que tingui en compte l'entorn sòcio-econòmic del malalt, posar l'accent en polítiques de salut mental, i aprovar el Pacte d'Accessibilitat, per reduir els temps a les llistes d'espera;

Ensenyament, incloent-hi dotar de més recursos els centres de màxima complexitat;

Afers socials, incloent-hi revisar el catàleg de serveis socials, recuperar al 2017 la Renda Mínima d'Inserció com a dret subjectiu retornant als nivells de cobertura anteriors a 2011, i incorporar els joves que quedin fora de la Garantia Juvenil;

Habitatge, incloent-hi garantir el dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió, i lluitar contra la pobresa energètica;

Treball, incloent-hi impulsar un augment del salari mínim fins als 1.000 euros, per aconseguir una inserció laboral efectiva amb un treball digne, i incrementar el control d'Inspecció de

Treball sobre els àmbits que generen precarietat laboral, i desenvolupar plans específics que ajudin a trobar feina els col·lectius més perjudicats per l'atur, com joves, aturats de llarga durada, i majors de 45 anys.

El segon bloc de propostes de JxSí se centra a denunciar els incompliments de l'Estat i els atacs sistemàtics a la sobirania del Parlament. JxSí considera que Catalunya no està en una fase de reclamació de competències a l'Estat sinó de construcció d'un nou estat, però amb aquestes Propostes de Resolució vol constatar les deslleialtats del govern espanyol. En aquest sentit, el Parlament s'ha ratificat en totes les lleis que ha aprovat, com la llei que prohibeix les curses de braus, la d'emergència social o la de consultes.

'Aquest país necessita un impost a les nuclears, un impost als dipòsits bancaris i un impost sobre els pisos buits, perquè els que més tenen més han d'aportar i perquè els que generen més externalitats negatives, també han d'aportar més. Digui el que digui el Govern espanyol, a nosaltres ens pertoca defensar els interessos dels ciutadans, i no pas el de les grans empreses oligopolístiques', ha defensat Rovira.

Referèndum

La cambra també ha aprovat una Proposta de Resolució, presentada conjuntament entre JxSí i la CUP, i que preveu dur a terme un referèndum vinculant sobre la independència com a molt tard el setembre del 2017 amb una pregunta clara i una resposta binària.

'Catalunya necessita un referèndum sobre la independència per legitimar aquest canvi. Cal que tothom pugui decidir sense que ningú dubti del resultat', ha declarat.

A més, les Propostes de Resolució de JxSí insten el Govern a avançar en la creació d'estructures d'estat, com desplegar la hisenda catalana i dotar-la dels instruments necessària per recaptar tots els tributs a Catalunya; desplegar l'agència de protecció social; crear un cos propi d'inspectors d'Ensenyament; i internacionalitzar el procés ampliant la xarxa de delegacions, entre d'altres.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat