Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 14 de d'octubre del 2016 | 13:32
Notícia · Nació Digital

Un 31,5% dels catalans votaria JxSí, més que tota la resta de partits junts

En cas de celebrar-se eleccions al Parlament –Carles Puigdemont ja va dir que en convocaria si la CUP tornava a tombar uns pressupostos-, les conseqüències serien imprevisibles. Tot i això, segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) sobre la qüestió de confiança feta pública aquest divendres, les expectatives per a Junts pel Sí (en cas que es reedités la coalició) podrien ser positives.

I és que el sondeig apunta que un 31,5% dels catalans afirma que té clar que votaria la formació independentista, mentre que la suma dels suports a tota la resta de partits parlamentaris es quedaria en el 29,9%.

Tot i això, cal tenir en compte que aquestes dades fan referència a la intenció directa de vot, sense passar per la cuina per evitar desviacions fruit de la mostra, el vot ocult o altres variables, i per tant, el CEO tampoc no ha fet projecció de vot. Sigui com sigui, en segon lloc se situa Catalunya Sí que es Pot, amb el 10,3% dels vots, seguit del PSC (7,8%), C's (6,4%), la CUP (3,1%) i el PP (2,3%). Així mateix, un 3% votaria altres opcions, un 2,8% ho faria en blanc, un 0,9% nul, un 8,9% s'abstindria, un 6% no contesta i fins i tot un 17,3% està indecís.

De fet, Junts pel Sí és la candidatura que reté més vots des del 27-S (un 84,6%) i, a més, ara en rebria un 27% dels que van anar llavors cap a la CUP i un 8% dels que van optar per Catalunya Sí que es Pot. Per altra banda, el PP només retindria el 48,5% dels suports i la CUP un 54,1%. Igualment, el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha destacat també que, a banda del trasvàs de vot de la CUP a Junts pel Sí, els successius sondejos que elabora l'ens també certifiquen una tendència a la baixa de C's, en paral·lel a un creixement sostingut de Catalunya Sí que es Pot (en línia amb els resultats de les últimes eleccions espanyoles, en els dos casos).

A aquestes bones expectatives de Junts pel Sí hi podria ajudar també la bona percepció de Puigdemont obtinguda arran de la qüestió de confiança (un contundent 57,1% dels enquestats creu que el va guanyar i la seva intervenció obté la millor nota). De fet, el president català ha afirmat que només es presentaria per seguir en el càrrec si hagués de tornar a haver-hi eleccions sense haver culminat el procés. Per altra banda, en cas de no ser així i que els propers comicis fossin les constituents, seria difícilment imaginable que es repetís la fórmula de Junts pel Sí.

Roger Tugas

(Servei especial de Nació per a Tribuna)

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat