Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 5 de d'octubre del 2016 | 12:21
Notícia · Llengua

La Plataforma per la Llengua engega una campanya per recordar els drets lingüístics a les universitats catalanes

La Plataforma per la Llengua ha engegat aquesta setmana la campanya 'Tinc els meus drets', que pretén informar els estudiants, el professorat i el personal de serveis de les universitats catalanes quins són els seus drets lingüístics.  La Plataforma exigeix respecte per la  llengua catalana i anima els usuaris a queixar-se si veuen vulnerats els seus drets lingüístics.

La campanya, que d'entrada té el suport dels sindicats SEPC i AEP i de l'Assemblea d'Estudiants de Filologia Catalana, té per objectiu que l'entorn universitari conegui i valori la importància d'impulsar l'ús social de la nostra llengua i en demani la millora de l'estatus legal. Les entitats promotores esperen aconseguir noves adhesions d'altres organitzacions a aquest manifest.

El web www.estudiarencatala.cat és el suport sobre el qual pivotarà la campanya, que també disposarà de material que es repartirà físicament als campus universitaris. Per impulsar la campanya, la Plataforma per la Llengua i els sindicats fan una crida perquè hi participin voluntaris fent-ne difusió. Les persones que hi vulguin participar poden escriure a l'adreça de correu electròniceducacio@plataforma-llengua.cat.

Al web, els usuaris poden llegir el manifest que recull els punts principals d'aquesta reivindicació. El text destaca que els estudiants tenen dret a cursar el seu grau en català, ja que l'Estatut estableix que "el català s'ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament universitari", així com tenir una oferta de màster i postgraus en la llengua pròpia de manera equitativa a altres llengües. A més, els universitaris tenen dret a saber amb anterioritat en quina llengua es farà cada assignatura i a exigir al professor que la faci en català si així estava previst. Per això les entitats signants demanen que s'estableixi l'exigència de tenir un determinat nivell de llengua catalana per al professorat fix de nova contractació a les universitats. També reclamen que hi hagi un paper actiu de les universitats en la promoció de la llengua i que fixin un reglament que així ho estableixi. Les universitats han de vetllar pels drets lingüístics dels seus alumnes i poden fer una acollida lingüística als nous estudiants perquè puguin seguir els cursos en català.

Finalment, els estudiants han de saber que es poden queixar si veuen vulnerats els seus drets lingüístics. Aquests drets estan recollits, per exemple, en la Llei d'universitats de Catalunya, que promou que el català sigui llengua pròpia i d'ús normal de les activitats als centres universitaris. En aquesta línia, la campanya 'Tinc els meus drets' posa a disposició del públic un formulari per recollir els casos que es vulguin expressar i després la Plataforma per la Llengua oferirà als afectats un servei d'assessorament i d'atenció a aquestes queixes per trobar una solució.



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat