Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 26 de de novembre del 2012 | 18:44
Notícia

La premsa internacional destaca la majoria sobiranista al Parlament i l'espanyola l'obvia

Com en èpoques preconstitucionals, els ciutadans de l'Estat espanyol s'informen millor, a dia d'avui, si posen la mirada en la premsa estrangera. Els mitjans de comunicació europeus i d'arreu han destacat, sobre la jornada 25-N, la majoria a favor de l'Estat propi del Parlament, mentre que els espanyols l'han obviada.

Barcelona · No sorprèn el seguidisme que la premsa fa a l'espanyolisme. Però alhora no deixa de ser sorprenent. Els mitjans de comunicació de l'Estat, sempre afins a la seva causa política, han tractat els resultats electorals de la passada jornada del 25-N de manera completament inversa al tractament de la major part de mitjans de procedència internacional.

La jornada electoral a Catalunya, àmpliament seguida per la premsa d'arreu per la seva transcendència, ha deixat una petjada important al món. L'augment decisiu del vot sobirà ha estat radiografiat per una munió de capçaleres d'arreu.

En són clars exemples els titulars de diaris com el New York Times (Divisive Election in Spain's Catalonia Gives Win to Separatist Parties, El projecte sobiranista va endavant, tot i que el lideratge d'Artur Mas surt tocat),  The Washington Post  (Voters in Spain's Catalan region punish leader who called for independence referendum, Càstig per a Artur Mas i vot independentista fragmentat, però el projecte sobiranista es manté viu), The Wall Street Journal (Voters Shy Away on Spain Split In Election, Support Wanes for Catalan Leader Urging a Referendum on Wealthy Region's Independence, Ampli suport al projecte independentista que pot acabar de desastabilitzar una de les economies europees més afeblides, però el lideratge d'Artur Mas perd força) o el Financial Times (Catalans take step towards break-up vote, Els catalans s'acosten a la independència amb la victòria dels partits sobiranistes).

A nivell europeu, la premsa també ha fet ressò del gran augment de l'opció independentista i sobiranista al Parlament català. Euronews ha titulat Catalans react with surprise but determination (La política d'austeritat de CiU passa factura, però el suport a la independència hi és.), l'agència Reuters ha dit Catalan election weakens bid for independence from Spain (Els partits independentistes guanyen les eleccions, però el mal resultat de CiU dificulta la convocatòria d'un referèndum), el diari The Guardian ha publicat Voters deal blow to Catalan president's hopes for independence referendum (Els electors castiguen CiU i Artur Mas, que haurà de buscar el suport d'ERC), la  BBC titula Catalan elections: Nationalists win in Spanish region (Les polítiques d'austeritat passen factura a Artur Mas, que potser s'haurà de replantejar el projecte sobiranista, malgrat que els partits independentistes tenen majoria al Parlament) i Le Monde diu Espagne : les nationalistes catalans reculent face à la gauche indépendantiste (Espanya: els nacionalistes catalans reculen a favor de la independència).



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat