Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 de de novembre del 2008 | 17:39
Notícia · Internacional

Kurdistan: guerrilla en lluita, bombardejos turcs i "Aliança de Civilitzacions"

Barcelona · A les muntanyes del Kandil, al Kurdistan, s'hi refugia la guerrilla del PKK, que porta 30 anys de lluita a l'esquena contra les agressions que pateix el poble kurd. Si una de les justificacions secundàries que va utilitzar George W. Bush per a ocupar l'Iraq va ser la situació del kurds -amb un penós intent de donar un 'toc humanitari' a aquella guerra- actualment és el seu mateix govern el que ofereix informació a Turquia sobre la situació de la guerrilla. I, mentre amb aquests informes, el govern turc bombardeja guerrillers del PKK i la població kurda, el seu primer ministre, Erdogan, copresideix juntament amb Zapatero "l'Aliança de Civilitzacions".

 

  Davant del tracte que rep el Kurdistan per part del món occidental, doncs, Bozan Tekin, comandant en cap de la guerrilla del PKK, lamenta en una entrevista a "Gara" que cap govern europeu els hagi "estès la mà encara". "Els parlamentaris europeus haurien de venir aquí i veure el que està passant amb els seus propis ulls", conclou. I què és el que passa al Kurdistan? Doncs que hi ha detencions i tortures diàriament, milers de desapareguts i milions de desplaçats com a conseqüència de la repressió del govern turc. Una repressió que s'està incrementant ara que s'apropen eleccions i volen mostrar la seva contundència en la "lluita contra el terrorisme".

 

Així va sorgir, fa 35 anys, el PKK, guerrilla que compta amb 10.000 membres actualment. L'augment dels atacs del govern turc ha fet que actualment l'organització, considerada com a "grup terrorista" per la UE i els Estats Units, estigui en constant moviment i lluny dels campaments on havia estat anteriorment. Tekin, però, afirma que aquesta situació no els ha afectat: "Ens hem adaptat a ella" diu, i explica que "avui la nostra capacitat de reacció és major que mai". "Ni Alexandre el Gran ni Saddam Hussein van poder controlar mai aquesta regió, i és evident que Erdogan tampoc ho aconseguirà", conclou. El PKK, doncs, com qualsevol guerrilla, compensa el seu desavantatge armamentístic amb el seu coneixement del terreny.

 

Mai estan gaire temps a un mateix poblat, per evitar possibles bombardejos que afectin a la població civil, tot i que Erkin afirma que actualment el PKK no és tan sols una guerrilla, "sinó la comunitat sencera". Porten 35 anys de lluita, 30 d'ells utilitzant les armes, i Erkin explica que durant aquest temps "s'ha produït un canvi significatiu en la mentalitat de la gent". "Els kurds -continua- se sentien avergonyits de la seva cultura", però "el nostre poble ha pres consciència de la seva pròpia existència".

 

El seu objectiu, explica Bozan, "és aconseguir un confederalisme", una "democràcia real basada en el socialisme i la convivència entre els pobles". Continua explicant que "el PKK és un moviment internacionalista" que lluita, no per la independència, sinó pels drets i les llibertats dels kurds.

 

s en aquest sentit que critica l'actitud d'occident respecte a la seva situació, amb uns mitjans de comunicació que informen de la situació -quan n'informen- a través del filtre turc, ja que quasi cap periodista pot entrar a la zona a causa de les prohibicions del govern d'Erdogan. I, per si fos poc, Zapatero té el 'privilegi' de compartir amb el primer ministre turc aquesta iniciativa buida de contingut, tant típica del president del govern espanyol, anomenada "Aliança de civilitzacions".
"Zapatero és còmplice de la barbàrie que pateix el nostre poble", afirma Bozan, que denuncia la ironia que suposa que "algú -Erdogan- que denúncia l'assimilació de pobles com una 'aberració' [...] reprimeixi 20 milions de kurds".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat