
Una trentena de jutges presenten un manifest on hi defensen que la consulta per la independència hi cap en la Constitució vigent i hi denuncien la interpretació "sacramental" que l'Estat en fa de la Constitució.
Barcelona ·
Una trentena de jutges han presentat aquesta setmana un manifest a favor de fer-hi encabre la consulta per la independència dins la legislació vigent. Magistrats catalans d'audiències provincials i jutges de primera instància han defensat al text que la condició indubtable de Catalunya com a nació per si mateixa avala el seu dret a decidir la relació amb la resta de l'Estat.
Segons aquests jutges, l'exercici del dret a decidir hi cap dins de la Constitució espanyola vigent si el text s'interpreta segons la legislació internacional i des d'una "perspectiva dinàmica i viva, no sacramental". En el manifest, es recorda que els catalans han decidit almenys en tres ocasions recents la seva relació amb l'Estat, l'última en l'Estatut del 2006, escapçat pel Tribunal Constitucional en una sentència, el 2010, que ha desembocat en l'actual contenciós polític.
Els signants del manifest també han recordat que la realitat nacional de Catalunya "rau en la base de la Constitució del 1978" i en els Estatuts del 1979 i 2006. Segons ells, si el reconeixement nacional no va ser més explícit en el seu moment va ser pel model de transició de la dictadura a la democràcia i el "perill d'involució o amenaça autoritària, confirmat l'any 1981" amb el cop d'estat del 23-F. Els jutges també han dit que l'Estatut del 2006 va ser "manifestament desvirtuat" pel TC en "aspectes essencials d'identitat nacional i autogovern".
Entre els signants del manifest s'hi troben els magistrats de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal, Josep Niubó, Joan Francesc Uría, Juli Solaz, Carmen Sánchez-Albornoz o Montserrat Comas d'Argemir. Dels jutges d'instrucció de Barcelona destaquen Josep Maria Miquel Porres, Míriam de Rosa Palacio o Josep Maria Pijuan, recentment jubilat.
Podeu consultar el document sencer clicant en aquest enllaç.