Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 23 de de febrer del 2012 | 19:29
Notícia · Illes Balears

Vaga de fam per la llengua a Mallorca

Jubilats per Mallorca ha presentat avui, davant el Parlament balear, la proposta d'organitzar una vaga de fam que començarà dia 1 de març per oposar-se a l'atac del govern balear contra la llengua pròpia de les Illes Balears.

Jubilatsvagadefam

Tribuna Mallorca · Hi han intervengut Antònia Mestre, secretaria de Jubilats per Mallorca i també Jaume Bonet,vocal de la junta de l'entitat, que ha actuat com a portaveu en presència d'altres membres de l'associació.

El portaveus de l'entitat han manifestat que, en un moment en què hi ha molts de drets amenaçats, Jubilats per Mallorca també fa comptes fer-se ressò, solidàriament, dels actes reivindicatius que altres entitats puguin organitzar en suport de col•lectius perjudicats per les mesures que ha pres el govern del Partit Popular, en defensa dels drets laborals, en defensa de la salut pública o de l'educació.
Però la vaga de fam que avui s'ha anunciat, es fa fonamentalment per conscienciar la gent dels atacs que el PP organitza contínuament contra els drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balear i per mirar de modificar aquesta actitud agressiva contra la llengua, tant del govern autonòmic com dels parlamentaris que li donen suport.

Els portaveus de l'entitat han afirmat que "el fet que hi hagi una llengua que sigui més obligatòria, en aquest cas la llengua castellana, que no la llengua pròpia del territori, és un fet clarament colonial que ja es dóna, però que al govern balear no li basta. Ara la pretensió és que entendre la llengua pròpia ja no sigui necessari, ni en l'àmbit de la funció pública, ni tan sols entre els servidors dels ciutadans, com ara la policia municipal". Per als Jubilats, treure el requisit del català és un atac fet amb l'objectiu de perjudicar la normalització del mallorquí, del menorquí, de l'eivissenc i del formenterer, i han recordat que, segons la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, la llengua pròpia d'un territori és la llengua de la comunitat històrica establerta en aquell espai.

El lloc i les persones que faran la vaga de fam anunciada es confirmaran d'aquí a pocs dies, perquè la intenció de l'entitat és evitar pressions innecessàries sobre els espais que ara estan aparaulats, i perquè pensen que encara poden arribar nous oferiments de seus per fer la vaga que millorin les que ara estan disponibles. Un altre motiu és que els voluntaris de l'entitat que s'han oferit a fer la vaga estan en procés de fer una revisió mèdica per confirmar el seu bon estat físic.

L'Obra Cultural Balear valora i respecta la decisió presa per aquests  membres de l'associació Jubilats per Mallorca de començar una vaga de fam en defensa dels drets lingüístics dels catalanoparlants, que es troben greument amenaçats per la política del Govern Bauzá. Per a l'entitat, això és una mostra més de l'oposició social a la reforma de la Llei de Funció Pública, que buida de contingut la Llei de Normalització Lingüística i viola el dret dels mallorquins a fer servir la seva llengua en les seves relacions amb l'administració pública.

Arran d'aquest anunci, l'OCB torna a exigir al president del Govern, José Ramon Bauzá, que aturi la seva política de bel•ligerància contra la llengua pròpia de les Balears, que fins ara només ha aportat malestar i crispació.

L'entitat considera que el president encara és a temps de rectificar i tornar al consens en matèria de llengua, com li han demanat reiteradament ajuntaments de diferent color polític, els sindicats, els juristes, sectors de l'Església, l'oposició parlamentària, membres destacats del seu propi partit i més de 12.000 ciutadans que han presentat al•legacions contra la reforma.

L'OCB rebutja també els darrers retocs introduïts a l'avantprojecte, que eliminen l'obligació que tenen els policies locals d'entendre els ciutadans i que retarden un any la catalogació de les places els funcionaris de les quals han de tenir coneixements de català. Per a l'entitat es tracta d'un nou insult i una nova humiliació contra els mallorquins, que té com a objectiu eliminar l'ús de la nostra llengua de tots els àmbits de l'administració pública. Per altra banda, l'OCB també considera inacceptable, i una nova mostra de menyspreu a la ciutadania, l'afirmació de l'actual Govern de no respondre a les al•legacions presentades per més de 12.000 persones.

L'Obra Cultural Balear fa responsable José Ramon Bauzá del clima de crispació social que estan provocant les seves mesures contràries a la llengua catalana i a la cohesió social, i denuncia l'intent de l'actual Govern d'aniquilar les senyes d'identitat del nostre poble.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat