Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de desembre del 2011 | 18:05
Notícia · Illes Balears

Uns Premis a la tasca a favor del país

Aquesta setmana, a Can Alcover-Espai de Cultura, s'han presentat els guardonats als XXV Premis 31 de Desembre, que l'Obra Cultural Balear (OCB) lliura cada any a persones i entitats que hagin destacat per la seva tasca cívica i a favor de la llengua i la cultura.

Redacció: Tribuna Mallorca · Hi han pres part el president de l'OCB, Jaume Mateu, i, en nom dels guardonats, Pere Estelrich (El crepuscle encén estels), Guillem Bernat (Aires Sollerics), Miquel Duran, Maria Àngela Melis i Miquel Ferrer (Gremi d'Editors).

Jaume Mateu ha recordat que els Premis 31 de Desembre varen ser creats amb la finalitat de reconèixer, d'estimular i de fer sorgir tot tipus d'actuacions, de comportaments i d'activitats encaminats a afavorir l'ús normal de la llengua catalana en tots els àmbits de la vida social i pública, a promoure la cultura i a desvetllar i estendre la consciència nacional pròpia de les Illes Balears. Els guardons es lliuraran el proper dissabte, 17 de desembre, a partir de les 21.00 hores, a l'Auditori Sa Màniga de Cala Millor, en el decurs de la Nit de la Cultura 2011.

Acte seguit, Mateu ha anat enumerant les persones i entitats guardonades a l'edició d'enguany. Es tracta del Gremi d'Editors de Balears (Premi Francesc de Borja Moll); de l'oceanògraf Miquel Duran Ordinyana (Premi Josep Maria Llompart); del Club Super 3 (Premi Gabriel Alomar); de la historiadora Catalina Moner i Mora (Premi Emili Darder); d'Aires Sollerics (Premi Bartomeu Oliver); del programa d'IB3 Ràdio El crepuscle encén estels (Premi Miquel dels Sants Oliver); de l'economista Jaume Garau i Taberner (Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel); i de la dinamitzadora lingüística Maria Àngela Melis (Reconeixement al voluntariat lingüístic). El president ha explicat que la Nit de la Cultura serveix cada any per fer un balanç de tot el que s'ha fet en aquesta terra a favor de la llengua, la cultura i el país.

També ha assenyalat que, enguany, hi haurà d'haver referències a la política lingüística de les institucions, especialment al tancament de Ràdio Televisió de Mallorca. Mateu ha afirmat que, així mateix, hi haurà un record per a les persones que ens han deixat, entre elles un expresident de l'OCB com Bartomeu Fiol o un escriptor de la talla d'Alexandre Ballester. "Però per damunt de tot", ha assegurat el president, "es tracta d'homenatjar els premiats, les persones i entitats que han fet una bona tasca i que creuen en el país i en la llengua. L'acte servirà per a donar el sus a la celebració dels 50 anys de l'entitat, un camí que, segons Mateu, ha estat riquíssim, exigent, responsable i assenyat. Durant el proper any l'OCB organitzarà diferents actes commemoratius, reforçarà la seva xarxa territorial i farà un crit a l'esperança activa". Segons Mateu, la gala de dissabte serà alegre, de reconeixement a la feina feta; però també reivindicativa, perquè els objectius de l'entitat no s'han assolit".

L'oceanògraf Miquel Duran ha fet una crida a la recuperació íntegra del senyal de TV3 a les Illes Balears, vists els retrocessos lingüístics a IB3. Ho ha fet des del seu compromís amb l'associació Voltor, que va permetre la recepció de la televisió catalana a Mallorca.

Pere Estelrich, locutor del programa d'IB3 El crepuscle encén estels, ha agraït el premi en nom de tot l'equip, format per persones que procedien de fora del mitjà, i n'ha remarcat el caràcter coral, que pren el seu nom d'un vers del poeta felanitxer Miquel Bauçà, la ironia del qual ha inspirat un programa que dóna veu als defensors del patrimoni i a la xarxa social.

Maria Àngela Melis ha agraït el premi, que considera més col•lectiu que individual. Segons la normalitzadora lingüística de Capdepera, si no fos per la implicació de les associacions i dels centres educatius, no hagués estat possible la tasca que s'ha fet al poble del Llevant, i els ha dedicat el guardó.

Miquel Ferrer, en nom del Gremi d'Editors, ha donat també les gràcies a l'Obra Cultural Balear, i ha considerat el premi un esperó en moments difícils. Ferrer ha considerat que el guardó és per a les 13 editorials, però especialment per a les empleades de l'Illa de Llibres i de l'Espai Mallorca, que fa mesos que no cobren. El president del Gremi ha desitjat que l'Espai Mallorca tengui continuïtat l'any que ve, fet que no està ni molt menys assegurat.

Per últim, Guillem Bernat, director d'Aires Sollerics, també ha agraït el premi i, després de donar l'enhorabona als altres guardonats, ha afirmat que "amb la força de tothom en sortirem". Ha remarcat especialment la important tasca de recuperació del vestit tradicional que ha fet l'associació, que també ha inclòs la recuperació del vocabulari amb que s'anomenava històricament.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat