Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 1 de de desembre del 2011 | 17:15
Notícia · Illes Balears

"La continuïtat del català a les Balears perilla a curt termini"

"Pràcticament tota la població autòctona de les Illes està bilingüitzada, per tant aquesta inutilització de la nostra llengua ja s'ha donat".

Font: dBalears · Ha estat Director General de Política Lingüística de les Illes Balears i també un dels impulsors de la promoció del català com a idioma d'acollida dels immigrants a les Illes. Joan Melià, expert en afers lingüístics i filòleg i professor de la Universitat de les Illes Balears, ha denunciat aquesta setmana la dèbil posició en la què queda la llengua pròpia amb el nou executiu de Bauzà.

A una conferència celebrada aquesta setmana a Can Alcover, Melià ha alertat quin és el futur del català a les Illes: "La continuïtat del català a les Balears perilla a curt termini pel solapament de dos factors". Tal i com ha argumentat Melià, la conjunció de la intensitat dels canvis demogràfics "que ha fet créixer la població d'origen al·lòcton a l'Arxipèlag", i la regulació de l'oficialitat de la llengua catalana, que "legalment li confereix un caràcter secundari i prescindible" faran desaparèixer la llengua pròpia a les Illes.

Melià ha pronosticat aquest escenari en el cas que les institucions no prenguin mesures adequades per tal de redreçar aquest procés de canvi. Segons l'exdirector general de Política Lingüística, el Pacte de Progrés ─que estipulava un 50% de presència de la llengua pròpia─ de les Illes suposa una bilingüització de la societat, per la qual cosa "aquesta inutilització de la nostra llengua ja s'ha donat".

"Bilingüitzar una comunitat lingüística ─ha sentenciat─ és una passa indispensable per aconseguir la substitució de la seva llengua per una altra". Melià ha alertat que després de la bilingüització "és inevitable el pas cap a la substitució a no ser que es prenguin les mesures per evitar-ho".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat