Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 29 de de juny del 2011 | 18:42
Notícia · Illes Balears

Jaume Mateu adreça una carta a José Ramón Bauzá per recordar-li les seves obligacions vers la llengua pròpia

El president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu, ha adreçat aquesta setmana una carta al nou president del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, per recordar-li les seves obligacions.

Jaume Mateu

Redacció: Tribuna Mallorca · La missiva, estructurada com a un decàleg, remarca la tasca de Bauzá com a impulsor del procés de normalització lingüística i demana al president que serveixi l'interès general i que escolti la societat civil organitzada. Mateu també insta el president a "extremar les mesures a prendre per tal de prevenir la conflictivitat o l'estrès social", atesa la situació de crisi econòmica.

Segons Mateu, "els nostres drets lingüístics formen part inseparable dels drets socials i, per això, no poden ser, sota cap pretext, objecte de cap restricció. Si, per acció del vostre govern, es produís alguna lesió o minva d'aquests drets, el resultat seria una tensió social de la qual ens costaria molt sortir-ne". A més, apunta el dirigent de l'OCB, "la llengua catalana i la cultura (...) han de defugir el partidisme i han de ser tractades com la qüestió essencial que són; i això vol dir amb el màxim consens i participació possibles atenent la història i la ciència, i defugint manipulacions interessades, absurditats i acientificismes".

La llengua catalana no està plenament equiparada a la castellana, raó per la qual s'ha d'incrementar el treball institucional

Mateu també recorda que "la llengua catalana, en ser la pròpia de les Illes Balears, ho és també de l'administració pública de l'arxipèlag" i que les dades indiquen que la seva presència no és la que correspon en diferents àmbits, "raó per la qual s'ha de treballar amb decisió per incrementar-hi l'ús". També que la llengua, "quant al seu ús social, no està plenament equiparada a la castellana, raó per la qual s'ha d'incrementar el treball institucional en aquest sentit per tal que qualsevol ciutadà illenc pugui arribar a qualsevol indret, àmbit o administració fent servir l'idioma propi".

El president de l'OCB anima Bauzá a aplicar el Pla de Normalització Lingüística aprovat pel Consell Social de la Llengua, tot complint la seva obligació estatutària i, per tant, a "engegar els programes i accions que calguin per augmentar el coneixement, l'ús i el prestigi de la llengua catalana, pròpia d'aquesta terra". En aquesta tasca, l'entitat es compromet a col·laborar amb el president. Però Mateu també adverteix que "de la mateixa manera, l'Obra Cultural Balear, al capdavant de l'amplíssima majoria social que dóna suport als seus postulats, denunciarà oportunament i responsable, i s'oposarà als incompliments legals o als retrocessos que, en matèria lingüística, pugui cometre el vostre govern". Per últim, Mateu desitja a Bauzá molt d'encert en el govern del país.

Aquí podeu veure la carta:

Molt Honorable President de les Illes Balears, Sr. José Ramón Bauzá.

A l'hora d'iniciar la vostra responsabilitat al capdavant del Govern de les Illes Balears, en nom de l'Obra Cultural Balear, entitat que des de fa quaranta-nou anys malda per servir la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país, us vull fer arribar el següent decàleg amb l'ànim de contribuir al desbrossament del camí que ens ha de dur a la plena normalització de la llengua catalana, pròpia del nostre país.

1. L'àmplia majoria que el vostre partit ha aconseguit a les eleccions de maig passat us permetran governar les principals institucions públiques del nostre país fet d'illes sense haver de consensuar cap iniciativa legislativa o administrativa. Això no obstant, per imperatiu democràtic, el vostre govern ha de servir tota la ciutadania de les Illes Balears i no sols els interessos del vostre partit. Per això, cal que escolteu i atengueu totes les veus de la nostra societat organitzada.

2. La greu depressió econòmica que patim, i de la qual sembla que no en sortirem per ara, afecta bona part dels ciutadans que vivim a les Illes Balears. Aquesta adversitat profunda us obliga, a vós i al vostre govern, a extremar les mesures a prendre per tal de prevenir la conflictivitat o l'estrès social.

La llengua i la cultura pròpies de l'arxipèlag han de defugir el partidisme i han de ser tractades com la qüestió essencial

3. Els nostres drets lingüístics formen part inseparable dels drets socials i, per això, no poden ser, sota cap pretext, objecte de cap restricció. Si, per acció del vostre govern, es produís alguna lesió o minva d'aquests drets, el resultat seria una tensió social de la qual ens costaria molt sortir-ne.

4. La llengua catalana i la cultura de la que és la màxima expressió, pròpies de l'arxipèlag, en formar l'ànima del poble de les Illes Balears, han de defugir el partidisme i han de ser tractades com la qüestió essencial que són; i això vol dir amb el màxim consens i participació possibles atenent la història i la ciència, i defugint manipulacions interessades, absurditats i acientificismes.

5. La llengua catalana, en ser la pròpia de les Illes Balears, ho és també de l'administració pública de l'arxipèlag. Les dades i observacions indiquen clarament que la seva presència no és la que li correspon en àmbits com els mitjans de comunicació, el comerç o les administracions de justícia o sanitària, raó per la qual s'ha de treballar amb decisió per incrementar-hi l'ús.

6. Tot i els avanços aconseguits amb molt d'esforç en la normalització lingüística de les nostres illes d'ençà de la promulgació de la Llei de Normalització Lingüística -ara fa vint-i-cinc anys- la nostra llengua, quant al seu ús social, no està plenament equiparada a la castellana, raó per la qual s'ha d'incrementar el treball institucional en aquest sentit per tal que qualsevol ciutadà illenc pugui arribar a qualsevol indret, àmbit o administració fent servir l'idioma propi.

7. El maig de 2009, el Consell Social de la Llengua Catalana aprovà el Pla de Normalització Lingüística de les Illes Balears, el veritable full de ruta per fer efectiva la tan delejada normalització lingüística i que us animam a aplicar.

8. Tanmateix, president, no podeu defugir l'obligació estatutària, com a màxima representació de les nostres Illes, d'engegar els programes i accions que calguin per augmentar el coneixement, l'ús i el prestigi de la llengua catalana, pròpia d'aquesta terra.

9. L'Obra Cultural Balear, des de la seva fundació el 1962, ha treballat per aquestes illes, per la seva llengua i per la seva cultura. I des de l'adveniment de la democràcia, sempre ha estat disposada a col·laborar amb les institucions públiques i amb els seus governants. Lògicament, per tant, estam oberts a col·laborar amb vós i el govern que presidiu. En tot el que estigui al nostre abast i en qualsevol moment ens trobareu a punt si es tracta d'incrementar els esforços favorables a l'enfortiment del caràcter del nostre poble i les seves senyes d'identitat.

10. De la mateixa manera, l'Obra Cultural Balear, al capdavant de l'amplíssima majoria social que dóna suport als seus postulats, denunciarà oportunament i responsable, i s'oposarà als incompliments legals o als retrocessos que, en matèria lingüística, pugui cometre el vostre govern.

Amb la certesa que atendreu aquestes aportacions de l'Obra Cultural Balear, en el seu nom, us desitj molt d'encert en el govern del nostre país.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat