Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de juliol del 2011 | 18:24
Notícia · Illes Balears

Demà, assemblea oberta contra l'amenaça de tancament de Ràdio Televisió de Mallorca

Ahir es va materialitzar la substitució de Marisa Goñi per José Manuel Carrillo al capdavant de Ràdio Televisió de Mallorca. Aixi ho va decidir el ple del Consell de Mallorca, amb l'oposició de PSOE i PSM-IV-ExM i els vots a favor del PP.

Reproduïm de Tribuna Mallorca · Els treballadors de les productores afectades es varen manifestar contra el tancament tant defora com dins la sala. I el nou director, tercer a la llista d'UPyD a Palma a les passades eleccions, no es va dignar a presentar-se. En el seu darrer acte com a directora. Marisa Goñi va demanar al nou govern que reflexionàs sobre una decisió que deixa sense feina més de 100 persones i que afecta indirectament les petites productores. Però la decisió estava presa de fa mesos. El PP considera el model representat per Ràdio Televisió de Mallorca un objectiu a abatre: un mitjà que és un bon exemple de gestió dels doblers públics i que ajuda a vertebrar una indústria audiovisual pròpia; però també que compleix amb rigor la seva funció de servei públic, amb una informació veraç i independent, i amb una programació propera als pobles de Mallorca. I, per damunt de tot, el que resulta més intolerable, en català.

Les coses, però, no quedaran així. Per demà, dimecres, 13 de juliol, a les 20.00 hores, a la plaça d'Espanya de Palma, està prevista una assemblea oberta a tota la ciutadania per parlar sobre l'amenaça de tancament de Ràdio Televisió de Mallorca. La convocatòria és de l'Obra Cultural Balear i de Memòria de Mallorca. Les dues entitats convoquen totes les persones i associacions que estiguin interessades en la continuïtat d'aquests mitjans de comunicació públics com a servei a la ciutadania.

Està previst pel dimecres, 13 de juliol, a les 20 hores, a la plaça d'Espanya de Palma, una assemblea oberta a tota la ciutadania per parlar sobre el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca

També es succeeixen les reaccions contra el possible tancament, en aquest cas del GOB i d'EU. El GOB considera que les dues emissores han destacat per la seva vertadera vocació de servei públic, de divulgació i educació ambiental i per la professionalitat, la independència i el compromís. Segons l'entitat, cal agrair a Ràdio Televisió de Mallorca la implantació territorial, la informació independent, plural i contrastada, el relleu que ha donat dels aspectes ambientals i territorials, tant amb programes específics com en el tractament de la informació general.

A més, per al GOB, des del punt de vista econòmic, l'austeritat i transparència de l'ens públic en els darrers quatre anys, i la consolidació d'un sector econòmic que permet diversificar l'economia insular, generant llocs de feina directes i indirectes vinculats a l'activitat audiovisual sense consumir territori ni recursos, haurien de ser arguments presos en compte a l'hora de decidir el futur d'aquesta cadena pública. Per tant, el GOB considera que hi ha arguments de pes per a mantenir la Ràdio i Televisió de Mallorca. L'organització considera que per damunt de consideracions purament polítiques, l'interès públic, la transparència i l'acceptació de la pluralitat, haurien de primar en la decisió de mantenir un ens públic independent i compromès.

Per a EU, "en temps de crisi la cultura ha de ser molt més que una vàlvula de fugida, un entreteniment per allunyar-nos una estona de la dura realitat. La cultura juga un paper molt important en la transformació social i és un element cohesionador de primer ordre". Per tant, la coalició considera que "és un error retallar-la des de les institucions públiques i deixar-la cada cop més en mans de les grans multinacionals de l'oci, poc inclinades a tot el que no sigui ingressos a taquilla. També, des dels poders públics, s'ha de vetllar perquè la cultura no esdevingui elitista o un luxe del que quedin exclosos ciutadans i ciutadanes amb pocs recursos econòmics".

EU afirma que els nous governs del PP just acaben d'entrar i ja han deixat ben clar per on van les seves intencions. "Han tancat la direcció general de política lingüística, quan encara queda molt de camí abans que l'ús de les llengües estigui totalment normalitzat al nostre territori. Al Consell de Mallorca, Cultura comparteix conselleria amb Esports i Vicepresidència, una barreja que la relegarà a la tercera categoria, com ja ha anunciat el conseller Joan Rotger. De la cultura base, la que realment necessita tot el suport públic, ja que és una inversió de futur, no en parla, en canvi, Fernando Gilet, regidor d'esports i cultura a Cort, que ja avança la possibilitat de privatitzar teatres municipals".

Segons la coalició, "contradient el discurs de creació de feina, el PP està capficat, fort i no et moguis, en tancar la Ràdio i la Televisió de Mallorca, una empresa pública no deficitària i plural que supera el centenar de treballadors directes i totalment viable, sent una de les televisions públiques amb menys pressupost, propera i en català". A més, apunta EU, és una excel•lent oportunitat per formar tècnics en el sector audiovisual "O es que pretenen que la Mallorca Film Comission només vengui Mallorca com a un decorat i hagin de dur tots els tècnics de fora?". Esquerra Unida entén que "la Cultura no ha de ser l'assignatura "maria" d'aquesta legislatura i que és necessari apostar de manera decidida, amb mitjans i recursos, per fer-la créixer, especialment la cultura base, una inversió de futur per al conjunt de la societat i un dels nous jaciments de llocs de feina que cal explotar per lluitar contra l'atur i per diversificar la nostra economia".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat