Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 13 de de novembre del 2015 | 00:00
Notícia · Història

Testimonis de l'evasió nazi pel Pirineu retornen als punts de fugida

La Diputació de Lleida recull el testimoni de Paquita Sitzer, que va salvar la vida als 5 anys passant per les comarques de Lleida, en una visita que tindrà lloc la setmana vinent i que forma part del projecte "Perseguits i salvats".

Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, és una de les protagonistes del projecte impulsat per la Diputació de Lleida "Perseguits i salvats", la senyalització de les cinc rutes d'evasió pel Pirineu de Lleida que van utilitzar els jueus per fugir del nazisme.

Paquita Sitzer tenia només cinc anys quan l'any 1942 es va veure obligada a fugir dels nazis juntament amb la seva família creuant els Pirineus fins a la localitat de Les, a la Val d'Aran. Allà va ser on un guàrdia civil del control de pas fronterer entre França i Espanya li va canviar el nom de "Françoise" per "Paquita".

Actualment, Sitzer viu a Veneçuela i col·labora activament amb el Comité Venezolano de Yad Vashem i participa en pren part en fòrums i activitats divulgatives i escolars per tal de donar a conèixer el seu testimoni com a supervivent de l'Holocaust.

La setmana vinent vindrà a Lleida per reunir-se amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. Posteriorment visitarà alguns punts de les rutes de senyalització de "Perseguits i salvats".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat