Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 4 de de setembre del 2015 | 11:51
Notícia

Foment fa públic el seu rebuig al 27-S sense aprovar aquest abans en junta

Ahir es va fer la presentació a la Pedrera de Barcelona  de l'anomenat " Manifest del Far" signat per  tretze cambres de comerç i disset patronals ( entre elles no hi ha Foment) amb el qual aquestes han demostrat "donar suport al procés endegat pel nostre Parlament" i "acceptar el resultat de les eleccions, sigui quin sigui".

Barcelona ·

Així, Antoni Abad, president de CECOT, va declarar "Als empresaris la democràcia no ens provoca inquietud. Per contra ens provoquen preocupació la intolerància i la ignorància".

Un pronunciament, el del Manifest del Far, que reforça el caràcter transversal del procés sobiranista, que engloba des de sindicats alternatius fins a les patronals.Amb el document -breu, concret i concís-, els firmants expressen el "suport incondicional" al procés d'autodeterminació perquè els ciutadans de Catalunya "puguin lliurement i democràticament expressar la seva voluntat sobre el futur del país". Al·leguen motius de radicalitat democràtica i compromís amb la majoria social i política del país. I, en un reconeixement implícit del caràcter plebiscitari del 27-S, es comprometen a "respectar la decisió que prengui el poble de Catalunya i fer-hi costat".

Les entitats van lliurar el manifest a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que ahir assistia a l'acte de la Pedrera acompanyada pels expresidents Joan Rigol i Ernest Benach, tots tres candidats de Junts pel Sí. Amb el Manifest del Far, les organitzacions empresarials abandonaven l'ambigüitat que les havia caracteritzat en ocasions quan es tractava de les relacions entre Catalunya i Espanya. 

Així, mentre la majoria de l'empresariat català ha decidit donar un suport explícit al procés Foment del Treball continua situant-se i fent moviments i declaracions en contra del mateix. Tot i això cal destacar que entre els signants del Manifest del Far hi ha una dotzena d'organitzacions empresarials que pertanyen a Foment. És el cas de la FOEG (que agrupa empresaris de Girona), la Cecot (del Vallès), l'Adepg (del Garraf i el Penedès), de la Coell (de Lleida) i de la Confederació de Comerç de Catalunya, entre d'altres. "Què vol dir que Foment està en contra del procés? Nosaltres també som Foment", protestava ahir un empresari.

De fet, entre aquestes organitzacions la crítica majoritària d'ahir era que el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, no va consultar res a ningú abans d'enviar la nota crítica amb el 27-S.Tot sembla indicar doncs que la nota no es va sotmetre ni a votació ni a consulta de la junta de Foment i que tan sols es va enviar per correu electrònic als membres de la junta el dia abans que es fes pública. 

D'altra banda també es van poder sentir crítiques contra Josep Lluís Bonet, president de la Cambra de Comerç d'Espanya i de Freixenet, a qui es va fer referència en diverses ocasions sense mencionar-ne el nom.

"No entenem com algunes entitats [en referència a la Cambra de Comerç d'Espanya] s'atreveixen a dir als empresaris què han de fer o dir als seus treballadors davant d'aquest procés", va protestar Josep González, president de Pimec. Fa uns dies Bonet va dir que els empresaris tenen "l'obligació moral" de parlar amb els seus treballadors a través dels comitès d'empresa per explicar-los les conseqüències de la independència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat