Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 29 de de setembre del 2011 | 19:12
Notícia · Euskal Herria

La Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc d'ETA es posa en marxa

La formen cinc experts amb experiència en aquest tipus de processos. D'altra banda, el Lehendakari Patxi López ha suggerit apropar els presos a Euskal Herria i legalitzar Sortu.

La Comissió
Aquests són els cinc membres del grup i la seva coordinadora

Bones notícies per la pau a Euskal Herria. Una comissió internacional d'experts ha començat ja el procés de verificació de l'alto el foc "permanent, general i verificable" que va anunciar ETA el passat 10 de gener. La Comissió està integrada per cinc experts amb experiència en aquest tipus de processos i la seva coordinadora serà Fleur Ravensberg. Ram Manikkalingam, director del Grup d'Assessors per al Diàleg (DAG) d'Amsterdam, que ha intervingut en processos de pau arreu del món, presideix el grup, i l'acompanyen Ronnie Kasrils, de Sud-àfrica, Raymond Kendall i Chris Maccabe, de Gran Bretanya, i el tinent general Satish Nambia, de l'Índia. En els darrers dies, els membres de la comissió han mantingut trobades amb partits, entitats, patronals, sindicats i amb l'església catòlica.

La Comissió Internacional ha volgut subratllar la seva independència respecte el Grup Internacional de Contacte, que té com a cap visible el mediador Brian Currin i que té funcions més polítiques. En aquest sentit, la tasca de la Comissió serà exclusivament tècnica i servirà per avaluar la treva i les seves condicions. De fet, des de l'alto el foc, ETA va mostrar-se disposada a que aquest fos verificat per la comunitat internacional, però davant la negativa dels estats espanyol i francès, seran agents "externs" els que duran a terme aquesta tasca.

Patxi López i els presos

Mentrestant, fins  i tot els sectors més reticents a acceptar la dimensió dels esdeveniments que s'estan produint a l'entorn de l'esquerra abertzale, d'una banda, i d'ETA, de l'altra, comencen a modificar el seu discurs immobilista. No a Madrid, on PP i PSOE minimitzen els passos duts a terme, l'audiència nacional empresona als promotors del gir cap a les vies pacífiques de l'esquerra abertzale, i la 'Brunete' continua parlant de 'Treva trampa' i del 'Tot és ETA'. Però sí a Euskadi, on el Lehendakari Patxi López ha fet un pas endavant i ha proposat, de manera més o menys directa, la possibilitat d'acostar els presos d'ETA i de legalitzar Sortu.

"Proposem una orientació consensuada, dinàmica i flexible de la política penitenciària (...) aquest consens, basat sempre en l'objectiu de la reinserció, contemplarà, entre altres qüestions, l'acostament progressiu dels penats, sempre que afavoreixi aquesta reinserció". Patxi López ha inscrit aquestes propostes en un ampli "acord per a la concòrdia", i ha admès que l'adhesió del col·lectiu de presos a l'"Acord de Gernika" "és una bona notícia, perquè pot ser un pas més cap a la fi".

Pel que fa a Sortu, López ha assenyalat que un dels punts del seu acord per a la concòrdia inclou que "totes les sensibilitats polítiques que accepten el sistema democràtic i assumeixen el compliment de la legalitat, han de tenir un reconeixement legal".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat