Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 28 de de març del 2011 | 18:41
Notícia · Euskal Herria

ETA, disposada a una verificació "no formal" de l'alto el foc

En un comunicat, apunta a aquesta alternativa després que els estats espanyol i francès s'hagin negat a acceptar la verificació a través d'una "comissió oficial"

Izaronews · ETA es mostra disposada a una verificació "no formal" del seu alto el foc general i permanent anunciat el passat 10 de gener després que els governs espanyol i francès hagin rebutjat la seva oferta per a una verificació per part d'"una comissió oficial". En un comunicat publicat aquest diumenge al diari Gara que data del 24 de març, ETA es reafirma en la seva decisió de cessar les accions armades i tot i ser conscient que no té "el reconeixement oficial" dels governs espanyol i francès, es mostra disposada a "acceptar uns mecanismes de verificació informal".

"ETA considera que és factible i que pot constituir una comissió internacional de verificació". L'organització considera que el rebuig dels governs a la seva oferta de verificació internacional es deu al fet que si aquesta es produís "quedaria acreditat, també en el pla internacional, que l'única violència existent avui a Euskal Herria és la que generen els propis estats".

"Pretenen tancar la porta a l'àmbit internacional al que ells anomenen conflicte basc, per tal de violar la voluntat dels bascos sense que hi hagi testimonis", afegeixen. En el nou comunicat insisteixen en el seu compromís "per alimentar i portar a bon port la resolució democràtica" del conflicte i amb aquest objectiu fan una crida a les forces polítiques, socials i sindicals basques i al conjunt de la ciutadania perquè "uneixin forces, adoptin compromisos i donin nous passos per la llibertat i contra la repressió ".

ETA considera que a l'escenari polític basc hi ha dos blocs ben diferenciats: el format per qui "volem obrir un escenari de llibertat" i el constituït "pels que pretenen mantenir la imposició i el bloqueig", i assegura que cada vegada són més els ciutadans que s'organitzen entorn del primer bloc.

Adverteix, però, que encara queda un llarg camí per recórrer "que estarà ple d'obstacles" pel que advoca per unir esforços per "enderrocar el mur que Espanya i França han aixecat per segrestar la paraula dels ciutadans bascos".

ETA considera irresponsable l'actitud dels governs "perquè no és compatible que en certs àmbits s'expressi una suposada voluntat i de l'altra, es mantingui l'estratègia repressiva".

Aquesta "injusta actitud" d'Espanya i França, hauria provocat, segons ETA, que hagin aflorat "dubtes" fins i tot entre les files dels partits que advoquen pel manteniment de l'actual estatus. ETA es dirigeix ​​a ells per instar-los a actuar amb "la responsabilitat i el coratge que requereix aquest històric moment".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat