Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 21 de de maig del 2010 | 16:29
Notícia · Cultura

Vicent Boira i l'esperançador eix del Mediterrani: "La Commonwealth catalanovalenciana"

Barcelona · "Erra qui pensa que totes les aliances teixides avui entre catalans i valencians al voltant, per exemple, del corredor ferroviari mediterrani en aquesta dècada dels segles XXI

són un episodi anecdòtic, conjuntural, fruit d'una necessitat política sense major ambició ni tradició". Esperançador i esperançat, motivador i motivat, el Doctor en Geografia per la Universitat de València i màxim coneixedor de les potencialitats del corredor del Mediterrani, Josep Vicent Boira, exposa a La Commonwealth catalanovalenciana. La formació de l'eix mediterrani al segle XX (Les relacions econòmiques de Catalunya i València) les relacions comercials i empresarials teixides entre el Principat i el País Valencià i les potencialitats que presenta l'eix del Mediterrani en aquest àmbit.


Precisament amb aquest assaig, l'autor ha estat premiat per unanimitat aquesta setmana per la Fundació CatDem amb el 13è guardó (aquest sí, amb el nom original) Ramon Trias Fargas d'Assaig Polític. L'horitzó visible per a Vicent Boira albira unes Catalunya i València amb una "darrera oportunitat de reforçar els seus lligams econòmics i socials, i construir una gran megaregió de vocació i ambició europees", un vaticini que, més enllà de la llengua i la cultura, permetrà l'obertura de "camins insospitats".

La Commonwealth catalanovalenciana. La formació de l'eix mediterrani al segle XX (Les relacions econòmiques de Catalunya i València), crònica àgil i precisa del darrer premi Trias Fargas, és una lloança a l'arc del Mediterrani i a les oportunitats que aquest espai pot oferir al si de les antigues i tradicionals relacions entre Catalunya i València: "Si l'eix del Mediterrani és una realitat esperançadora, si els governs que el formen es reuneixen periòdicament i si els empresaris i cambres de comerç emeten informes i documents de cooperació catalanovalenciana és perquè la tradició de relacions conjuntes té una vida molt més dilatada".

Alhora, és una guia que pretén donar resposta a moltes qüestions que, encara avui dia, són plenament vigents: "¿Serem, valencians i catalans, capaços de posar en comú els interessos estratègics que ens uneixen davant Espanya i Europa? ¿Podrem, amb imaginació, concòrdia i generositat civil, fer entendre a les nostres societat s que els interessos econòmics, socials i d'infraestructures són eines de futur?".  

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat