Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 2 de d'abril del 2013 | 18:41
Notícia

"Cal explicar que Espanya és viable sense Catalunya"

"Els catalans hem de ser capaços d'explicar la viabilitat d'Espanya sense Catalunya, perquè el procés que estem desplegant no va contra ella, sinó que, a mitjà i a llarg termini, l'ha de reforçar".

Roger Albinyana. FOTO: El Punt AVUI.

Barcelona · És un dels màxims responsables de l'acció exterior de Catalunya a la Unió Europea  des de fa dos mesos a través de la secretaria d'Afers Estrangers. Roger Albinyana, també director del CES (Centre d'Estudis Sobiranistes) parla clar i ferm sobre un terreny que domina al pam: la viabilitat d'ambdues Catalunya i Espanya després d'un procés d'independència com el que ja es projecta a curt termini.

A una entrevista a El Punt AVUI Albinyana hi ha dit que tant important és explicar la viabilitat d'una Catalunya independent com la d'una Espanya sense Catalunya: "Hem de ser capaços d'explicar la viabilitat d'Espanya sense Catalunya, perquè el procés que estem desplegant no va contra ella, sinó que, a mitjà i a llarg termini, l'ha de reforçar". Una transició positiva per a tothom és la feina que desenvolupa Albinyana al capdavant d'Afers Estrangers.
L'empara en la legislació internacional pel que fa al dret a l'autodeterminació és mínima"
En aquesta guia de treball, però, Albinyana també hi col·loca un altre pilar fonamental en la seva tasca: "Hem de situar el que està succeint a Catalunya com un procés dialèctic amb l'Estat espanyol, perquè, si no, als ulls de la comunitat internacional, el problema no existeix. El procés ha de ser percebut com un problema a resoldre per l'Estat espanyol, però també pel conjunt de països de la UE i més enllà. Però fins que els catalans no prenguin posició, el procés continuarà sent de naturalesa interna".

A la mateixa entrevista Albinyana ha alertat sobre els drets internacionals i la seva viabilitat a l'hora d'emparar un procés com el català: "L'empara en la legislació internacional pel que fa al dret a l'autodeterminació és mínima, perquè la declaració dels drets humans no és un tractat que obligui les parts. L'Estat ha estat molt curós a l'hora de signar-ho per no reconèixer aquest dret en el seu si. La sortida ha de ser amb diàleg entre les parts, com hi ha hagut fins i tot al Sudan del Sud".

L'entrevistat també ha alertat sobre la dèbil situació espanyola quant a l'economia pròpia, una realitat que situa l'Estat en una posició dèbil en el tauler d'escacs de la UE. En aquest sentit, Albinyana ha dit que el dret a veto d'Espanya per a l'adhesió de Catalunya a la UE és relatiu: "L'espanyol és un estat molt condicionat pels altres de la UE, i més ara que té una posició a l'exterior sensiblement dèbil, amb una capacitat important de ser influït. [...] Som europeus, i qualsevol acció per manllevar aquests drets i obligacions té un cost polític molt alt, ja no sols per a Espanya, sinó per al conjunt d'Europa".

Podeu llegir la totalitat de la peça clicant el següent enllaç.


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat