Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de de novembre del 2015 | 00:00
La fotografia

Un gran acte davant la presó Model exigirà el 20N Justícia pels crims del franquisme

Òmnium Cultural ha presentat aquest migdia l'acte final de la campanya "Justícia pelscrims del franquisme", que tindrà lloc demà 20 de novembre al centre de Barcelona,coincidint amb els 40 anys de la mort del dictador Franco.

Un gran acte de justícia irecord a les víctimes del franquisme que se celebrarà a les set del vespre davant lapresó Model, en la confluència del carrer Rosselló amb el carrer Nicaragua

A la presentació de l'acte, que compta amb la col·laboració d'una vintena d'entitats, hi han intervingut el president d'Òmnium Quim Torra, el president de la Comissió per laDignitat Pep Cruanyes, el periodista Antoni Batista, l'advocada Magda Oranich i elmúsic Alfons Olmo.

Quim Torra ha resumit així els objectius del 20N: "Un acte unitari,massiu i de memòria col·lectiva, per a homenatjar les víctimes del règim i acompanyarels seus familiars, condemnar públicament els crims del franquisme, denunciar laimpunitat de què han gaudit els seus responsables a l'Estat espanyol, i reclamarl'anul·lació dels judicis i sentències encara vigents".

"L'Estat es nega a fer justícia, a condemnar els crims franquistes i a reparar lesvíctimes, a compensar-les i anul·lar els processos judicials, i en el cas de Catalunya, auna reparació institucional per l'afusellament del president Companys", ha destacat PepCruanyes. "Franco va morir matant. Entre el 1970-75 hi va haver 3 execucions aCatalunya. La repressió va anar fins els últims dies i es va perpetuar, per exemple ambagents reciclats que van anar a Brigada d'Informació", ha dit Antoni Batista.

Un espectacle musical inèdit davant la presó Model

L'acte del 20N tindrà lloc a les immediacions de la Presó Model, un dels símbols de la repressió franquista, on van ser empresonades, torturades i assassinades moltes víctimes del règim dictatorial. Magda Oranich ha recordat que va ser a la Model on el jove llibertari Salvador Puig Antich va ser assassinat al garrot vil 1974 i on Txiki va passar les últimes hores, abans de ser afusellat a Cerdanyola del Vallès el 1975.

El 20N prendran la paraula diverses víctimes del franquisme, que van patir en pròpiapell la repressió i/o l'exili, o bé l'arbitrarietat i crueltat desmesurada del règim, expertsque parlaran sobre la repressió franquista i el seu llegat comparant-lo amb l'experiènciad'altres processos similars, i portaveus de les entitats que impulsen la campanya"Justícia pels crims del franquisme". A més, comptarà amb la presència derepresentants de les institucions i entitats més rellevants del país.

La música també tindrà un espai en aquest acte, amb adaptació a càrrec del grup alcoià Verdcel de cançons representatives de l'oposició cívica al franquisme. Peces de Lluís Llach, Raimon, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Joan Isaac i Pi de la Serra seraninterpretades per noves generacions de cantautors compromesos com Cesk Freixas,Juanjo Bosk, Montse Castellà o els propis Verdcel. 

"La música és una eina per cridar iexigir fer justícia. Un catalitzador que no hi haurà impunitat. Que no ens aturarem finsque no hi hagi justícia i fem net", ha destacat Alfons Olmo.Òmnium ha obert una campanya de micro-finançament per fer front a les despeses dela campanya. Amb una petita aportació, a partir de 10 euros, es pot ajudar a recuperarla memòria de les víctimes del franquisme a través del web http://justiciafranquisme.cat. De la mateixa manera, al correu victimes@justiciafranquisme.cat les víctimes poden explicar la seva experiència.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat