Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 18 de de maig del 2009 | 14:46
La fotografia · Societat civil

Homenatjats 6 catalans que van ser amenaçats per considerar-se amics de l'estat d'Israel

Barcelona · Amb una certa discreció 150 persones es van reunir aquesta setmana passada en un sopar al Museu d'Història de Catalunya per commemorar el 61è aniversari de la independència d'Israel. Durant l'acte els organitzadors de l'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) van voler retre homenatge als 6 catalans

que van ser ressenyats i fotografiats en un pamflet que es va repartir a la manifestació contra el conflicte de Gaza, i a la qual hi va assistir el conseller d'Interior Joan Saura. Els 6 homenatjats fóren l'historiador Joan B. Culla, el publicista Lluís Bassat, la periodista Pilar Rahola, el periodista Vicenç Villatoro, l'exdirigent d'ERC Jaume Renyer i el periodista Miquel Sellarès.

Per ordre alfabètic, els homenatjats van prendre la paraula i van explicar la seva relació amb Israel i els matisos de la seva adhesió a aquesta nació. Entre els presents hi havia persones de perfils molt diversos, majoritàriament dirigents de CDC com David Madí, Alfons López Tena, Lluís Recoder o Ramon Tremosa. De la plataforma política Reagrupament.cat de Joan Carretero hi van assistir més de 20 dirigents i alts càrrecs.

També hi van ser presents persones militants d'UDC i d'ERC que es mantingueren en un segon pla, així com desenes de periodistes, intel·lectuals i funcionaris de la Generalitat dels més diversos departaments. Aquest va ser un acte d'afirmació i llibertat en un col·lectiu que normalment no pot expressar-se públicament pels complexes d'una part dels mitjans de comunicació i de la societat civil catalana. Per fer front a aquest complex s'ha posat en marxa l'Associació Catalana d'Amics d'Israel (www.acai.cat). L'entitat intentarà explicar la realitat israeliana a Catalunya i també la catalana a Israel, esperant que en un futur hi hagi una associació a Israel d'amics de Catalunya que ajudi a internacionalitzar el conflicte polític català.

Els organitzadors pensen repetir anualment aquest sopar i van repartir un esborrany de declaració constituent. Cal recordar que als anys 60 i 70 del segle passat Israel fou un dels referents de la lluita del nacionalisme i el catalanisme, primordialment quan Israel tenia un considerable plantejament èpic i les seves forces armades estaven subdesenvolupades respecte les dels països àrabs. Evidentment, a l'actualitat la situació és una altra i requerirà postures clares i explicacions explícites de la manera com el poble català dóna suport i solidaritat a l'actual estat d'Israel, així com a la seva potència econòmica estratègica i militar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat