Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 10 de de desembre del 2010 | 15:10
La fotografia · Societat civil

Reconstruït, per fi, el monument nacional en homenatge als patriotes catalans

Enric Padrosa - Secretariat Executiu de La Xarxa · Aquestes quatre columnes representen les quatre barres catalanes que van ser recreades en un magnificent monument l'any 1919 pel genial arquitecte Puig i Cadafalch. Al 1928, als nou anys d'haver estat construïdes, van ser enderrocades pel dictador Primo de Rivera per considerar-les el símbol d'un país que volia anorrear.

Ara, després de més de vuit anys de campanya portada per la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals hem arribat a veure-les coronades amb els capitells jònics, i tot plegat forma un paisatge completament integrat a la resta. En aquest moment queda pendent l'ajardinament dels voltants del monument, la placa de tres metres fixada a la base d'una de les columnes i l'enllumenat, uns detalls que ja queden contemplats dins el mateix pressupost aprovat fa dos anys.

El que és més important, però, encara resta per decidir. La data de la inauguració encara s'ha de negociar, tot i que ha estat demorada per cinc setmanes després d'acabar per complet el monument per tenir temps, d'aquesta manera, de convocar els municipis de Catalunya i que aquests, al seu torn, tinguin temps per preparar la vinguda a Barcelona de tots aquells que vulguin ser presents a l'acte. Cal recordar que aquest monument no és només barceloní, sinó que representa Catalunya, i en conseqüència a tots els catalans. Per aquestes raons, des de la Xarxa estem esperant que l'Ajuntament ens convoqui.

A partir d'ara, les quatre columnes seran el monument nacional en homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps. Aquest sentit d'homenatge patriòtic, però, ja ha generat algunes veus discrepants que no gosen esmentar-ho i, per aquesta raó, cerquen altres arguments com que les columnes no deixaran veure el Palau Nacional, o que no aguanten res, etc. Aquests arguments no són certs i només amaguen un altre motiu que no gosen dir. Aquest monument és com molts d'altres que es troben a altres països, i que s'acostumen a anomenar 'monument al soldat desconegut'. Només cal anar a veure les quatre columnes per adonar-se que no destorben la visió del conjunt, ans al contrari: formen un tot harmònic i un impacte emblemàtic de 20 metres d'alçada, l'equivalent a un edifici de cinc plantes.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat