Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dissabte, 7 de de novembre del 2009 | 17:05
La fotografia · Societat civil

Gordillo: "Si no es fa la regeneració democràtica, sorgiran els Anglades i les Nebreras"

Barcelona · El director de l'ACN Saül Gordillo ha alertat d'aquesta possibilitat en una taula rodona amb el regidor de CiU de l'Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives --Vicenç Villatoro ha estat absent per un imprevist- i l'escriptor Antoni Dalmau. Els tres ponents han coincidit en remarcar que és imprescindible una regeneració democràtica, però no pas pels darrers casos de corrupció que han esclatat, sinó per un dèficit ja ve de temps enrere.


Antoni Dalmau ha estat el que ha expressat una posició més pessimista respecte la possibilitat d'engegar aquests canvis. Tot i afirmar que els casos Millet i Pretòria són "una magnífica oportunitat" per regenerar la democràcia, l'escriptor creu que "no l'aprofitarem". Dalmau ha justificat aquesta idea per dos motius: "la manca de lideratge polític del país, tan al govern com a l'oposició", en primer lloc, i perquè els partits "no estaran per aquesta feina", en segon lloc. Dalmau ha recordat "la reacció que tenen les formacions quan es troben atrapades, que és la de mirar-se i fer el càlcul de veure qui està pitjor que ells".


Operació d'estat?

A pesar de demanar un canvi total en el sistema polític, Antoni Vives ha volgut destacar que els dos casos de corrupció sorgits al Principat no han esclatat a la vegada per casualitat. Vives ha assenyalat que, a més del cas Millet i Pretòria, al País Valencià hi ha el Gürtel i a les Illes l'entramat de Matas. "s que som els únics xoriços?", s'ha preguntat el regidor, que ha parlat de diverses irregularitats existents a altres zones de l'estat. "País Valencià, Principat i Illes -ha enumerat Vives- si penseu en clau de Països Catalans teniu la resposta: l'estat actua, i actua contra qui vol actuar".

Gordillo, per la seva banda, no s'ha mostrat tant partidari de la teoria de Vives: "la garzonada del 1992 sí que estava basada en la ideologia. Es van detenir i torturar unes persones pel simple fet de ser independentistes. En aquest cas, però --ha continuat Gordillo- no crec que Prenafeta i Alavedra hagin estat detinguts per ser catalanistes, ni l'alcalde de Santa Coloma per ser socialista". Gordillo ha afegit que sí que pot ser que l'esclat al Principat tingui quelcom a veure en que era l'única peça que faltava dels Països Catalans, però ha afirmat que no creu en "teories de la conspiració".

El director de l'ACN ha lamentat que tinguem encara avui un autogovern "menor d'edat" ja que, "mentre un jutge espanyol tarda tres dies a portar la guàrdia civil i detenir tres persones [Operació Pretòria], un jutge català ha tardat tres mesos a portar endavant el cas [Millet]". Gordillo ha expressat, a més, que la regeneració no s'ha de limitar a la política, sinó que s'ha d'estendre també "a determinada classe dirigent i burgesia".


"Errors del sistema"

Dalmau ha enumerat el que ha titllat "d'errors del sistema" que caldria modificar urgentment: a més del pes dels aparells dels partits, les llistes tancades, la divisió territorial, la limitació demandats o el finançament dels partits --que han enumerat tots els ponents- ha recordat l'existència d'un tribunal com el Tribunal Constitucional; la funció del senat --"tothom diu que s'ha de regular, però ningú el regula mai; tenim dues cambres que fan la mateixa feina"-; que el president d'una caixa pugui ser "designat a les executives del PP"; o les pràctiques de governs, tant per la corrupció com per la direcció del vot. "Per què només hi ha llibertat de vot per l'eutanàsia? Per què no es pot estendre a totes les qüestions?". 

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Recull de premsa · Política
Vives: "El que fa por a l'Estat és el nostre compromís indiscutible amb la cita que tenim fixada amb la història"
Recull de premsa · Política catalana
Vives: "Nosaltres i ells"
Crònica · Nació Digital
Antoni Vives, l'home que va impressionar Pujol
Recull de premsa · Política catalana
Vives: "L'estratègia ha d'estar al servei de la victòria, i no al servei d'un codi d'honor prepolític: no és essencial acomplir dates ni terminis"
Recull de premsa · Política catalana
Vives:"Ara sí que podem dir que ens en sortirem. Perquè a la falta de veritat, al cop de porta constant, a la inacció dolosa dels diferents governs espanyols, nosaltres hi hem contraposat el somni convertit en acció política"
Notícia · Cultura i mitjans de comunicació
Gordillo: "Només pots tenir el reconeixement social i la credibilitat social..., si ets molt influent en quant a audiència"
Recull de premsa · Política catalana
Vives: "Catalunya s'enfronta a la maquinària d'un estat que ha decidit no donar treva a la voluntat majoritària del poble de Catalunya"
Notícia · Comunicació
Catalunya Ràdio engega la temporada renovada i amb la intenció de recuperar el lideratge
Recull de premsa · Política catalana
Vives:" Cal fer girar la nostra política al voltant de la nació. D'un concepte de país generador d'oportunitats per a tothom, autoreferenciat i lliure"
Recull de premsa · Política catalana
Vives: "Encara som a temps de fer que la nostra primavera floreixi. Oblidem les velles sigles i fem que persones noves, fresques, amb idees i amb capacitat dirigeixin el país"
Indica publicitat