Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 11 de de gener del 2016 | 12:22
La fotografia · Política

El Parlament investeix Carles Puigdemont president de la Generalitat

El ple ha investit aquest vespre Carles Puigdemont cent-trentè president de la Generalitat per majoria absoluta, amb 70 vots a favor (JxSí i 8 diputats de la CUP), 63 en contra (C's, PSC, CSQP i PPC) i 2 abstencions (dels diputats de la CUP Josep Manel Busqueta i Gabriela Serra).

Així ho ha proclamat la presidenta, Carme Forcadell, en acabar la votació, a tres quarts de deu tocats, menys de dues hores i quart abans que no expirés, aquesta mitjanit, el termini legal perquè la cambra elegís un president del govern.



El ple d'investidura ha començat aquest tarda amb la intervenció del candidat de JxSí per presentar el seu programa de govern i demanar la confiança de la cambra. A continuació, han pres la paraula els presidents dels grups parlamentaris de C's, Inés Arrimadas, el PSC, Miquel Iceta, CSQP, Lluís Rabell, i el PPC, Xavier García Albiol, la portaveu del de la CUP, Anna Gabriel, i el president del de JxSí, Jordi Turull.

 

Un cop acabat el debat, s'ha fet la votació, que ha estat pública per crida, és a dir que els diputats han anat expressant en veu alta la seva posició respecte a la investidura de Puigdemont: "sí", "no" o "abstenció".

 

En assolir la majoria absoluta, el candidat ha quedat investit en primera votació, com no podia ser ja d'altra manera en no haver-hi més termini legal per a una segona votació, en què n'hauria tingut prou amb la majoria simple. El termini per investir president de la Generalitat expirava aquesta mitjanit, dos mesos després de la primera votació, que es va fer el 10 de novembre, amb Artur Mas com a candidat.

 

Un cop la cambra ha atorgat la confiança a Puigdemont, la presidenta ho haurà de comunicar al rei perquè el nomeni. El nou president haurà de prendre possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament.

 

El ple ha acabat amb l'himne nacional, amb la cambra dempeus.

 

Forcadell, d'acord amb la junta de portaveus, ha convocat aquesta mateixa tarda el ple d'investidura, un cop que ha formalitzat la proposta de Puigdemont com a candidat a president de la Generalitat, després que Artur Mas anunciés ahir públicament que renunciava a la reelecció i que proposava l'alcalde de Girona per optar al càrrec.

 

Mas es va sotmetre el novembre a un primer debat d'investidura, però, en un fet sense precedents, no va aconseguir el suport de la cambra ni en primera ni en segona votació, atès que només va obtenir els 62 vots favorables dels diputats de JxSí.

 

Assistents a la sessió

 

Des de la llotja d'honor han seguit el debat els expresidents del Parlament Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol. A les llotges també hi havia el síndic de greuges, Rafael Ribó; el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; els presidents de totes quatre diputacions, Mercè Conesa, Josep Poblet, Pere Vila i Joan Reñé; el president del Consell de Governs Locals de Catalunya i de l'Associació de Municipis de Catalunya, Miquel Buch; el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor; el comissari en cap dels mossos d'esquadra, Josep Lluís Trapero; el president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Oriol Illa; els senadors designats pel Parlament Elisabeth Abad, Josep Lluís Cleries, Mirella Cortès i Francesc Xavier Alegre; exdiputats al Parlament, com Marina Geli, Salvador Milà, Elena Ribera, Gemma Calvet i Magda Oranich; els diputats al Congrés Gabriel Rufián i Francesc Homs; l'eurodiputat Ramon Tremosa; els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; el vicepresident de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Andreu, i el president del PNB de Guipúscoa, Joseba Egibar, a més de familiars de Puigdemont i Mas.



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat