Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 21 de de novembre del 2008 | 15:41
La fotografia · Política

El feixisme no mor mai perquè la democràcia calla covarda

Barcelona ·

En la celebració del 33 aniversari de la mort de Franco el monòlit en record de l'expresident Lluís Companys al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc ha aparegut brut de pintura vermella i acompanyat de pintades feixistes, ofensives i dignes d'una bona dosis de curtesa mental i intencionalitat nazi. Les pintades, precisament al lloc on el president va ser afusellat el 15 d'octubre de 1940, anomenen a Companys "assassí", exalten els "caiguts per la pàtria" i afirmen que es va fer justícia en executar-lo.

En les poperes hores el monument es netejarà per una brigada especial de l'ajuntament, i tant el govern de la Generalitat com el consistori han condemnat l'atac. D'altra banda, els Mossos d'Esquadra han obert una investigació.


Però el més trist d'aquesta falta de respecte cap a la memòria del president, és que ens recorda amb brutal cruesa que en aquest país no va haver-hi un judici al franquisme i que els perdedors de la guerra encara ho són.

En un país com Alemanya l'exaltació i les demostracions feixistes o nazis estan prohibides per la llei i des de l'Estat, com que el nazisme sí que va perdre la guerra, es té clar qui és condemnable i qui no, que és democràcia i què covardia. A l'Estat espanyol s'il·legalitzen partits, es jutja a l'audiència nacional qui pacíficament crema una fotografia del rei, es tanquen publicacions i s'acusa l'esquerra abertzale de terrorisme, però, es clar, aquests són dels qui varen perdre la guerra.


I el 12 d'octubre tots mirem com se celebra el genocidi dels nadius americans i es passegen les àligues franquistes com si res no hagués passat i mentre sí que existeix un delicte i calaix de sastre anomenat "injúries a la corona espanyola", no existeix res anomenat, per exemple "injuries a les víctimes del franquisme". Si s'enxampa els nazis responsables de les pintades de què se'ls acusarà? De desperfectes al mobiliari públic?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat