Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 19 de de novembre del 2007 | 17:39
La fotografia · General

El diàleg, l'esperança i la reconciliació són possibles


Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Barcelona la III Jornada del Grup Sant Jordi de Promoció i Defensa dels Drets Humans que ha tractat el tema "Memòria i reconciliació". Estructurada en tres ponències i una taula rodona, la jornada ha comptat amb la participació de vuitanta destacats cristians de l'Església basca, catalana, de Castelló i de Madrid i dels bisbes Joan Carrera, Josep Maria Guix i Joan Martí Alanis.
La taula rodona va ser un dels plats forts de la jornada. Els historiadors eclesiàstics Juan María Laboa, Hilari Raguer, el capellà socialista de Castelló Guillem Badenes, el catedràtic de Ciències Polítiques Francisco Garmendia i l'historiador Josep Maria Solé Sabaté van palesar que el diàleg i la diversitat de punts de vista esdevenen una riquesa i no una confrontació. No hi va haver unanimitat, per exemple, en la reclamació formulada per importants sectors cristians que l'Església hauria de demanar perdó pel seu paper durant el franquisme. Però, en canvi, es va subratllar pràcticament de manera unànime que una mirada al passat -la memòria- és molt necessària, sense caure en dogmatismes i sectarismes. Aquest va ser també el missatge de dos dels ponents de la tarda, l'historiador Josep Termes i el polític Heribert Barrera, el qual va donar mostres d'una gran lucidesa en tots els sentis.

Al costat de Termes i Barrera, la III Jornada del Grup Sant Jordi va confirmar també la vàlua i la solidesa intel·lectual del professor de filosofia Josep Maria Esquirol. La seva extraordinària ponència, lloada amb grans elogis pels participants, va demostrar a bastament que l'articulació de la memòria amb l'esperança i la promesa són els eixos de l'existència humana i del missatge cristià. Esquirol va exposar de manera brillant i didàctica els trets fonamentals del que es coneix com a "teologia política", l'intent contemporani de posar el centre de gravetat en la memòria dels vençuts i de les víctimes de tots els temps, amb el compromís present per la justícia i la llibertat. En definitiva, la III Jornada del Grup Sant Jordi va contribuir als intents que des de diferents àmbits cristians es fan per al diàleg i la reconciliació. Malgrat la disparitat d'opinions, l'esperança i els projectes compartits són possibles.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat