Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 28 de d'octubre del 2011 | 19:20
Entrevista · Comunicació
Josep Gifreu
Professor de Comunicació de la UPF

"Hem de defensar a capa i espasa el model actual de TV3"

El catedràtic de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra Josep Gifreu no dubta en assenyalar qui i per què vol erosionar TV3. El canal públic català representa una eina fonamental per a la vertebració del país i per aquest motiu es troba en l'ull de l'huracà, igual que la seva directora, Mònica Terribas, que pateix aquests atacs donada la seva condició de garant i promotora d'aquest model.

Gifreu, durant l'entrevista amb Marc Torras

Qui vol perjudicar TV3?
Diferents actors, sobretot de tipus polític. Clarament hi ha sectors espanyolistes a qui els fa mal TV3. Em refereixo sobretot a l'entorn del PP i Ciutadans i altres sectors no articulats en forma de partit. D'altra banda també hi ha els qui voldrien aprofitar-se del 'pastís' que suposa TV3, no només a nivell publicitari sinó també d'audiències. Cal tenir en compte que és un actiu molt gran en el camp de la indústria audiovisual i cultural que està molt ben situat en el terreny periodístic. A més, molts sectors, com per exemple els actors o la indústria del doblatge, en depenen considerablement. En definitiva, TV3 ha creat un capital propi amb el català per defecte  com a llengua institucional. La Corporació Catalana de Mitjans, en general, ha aconseguit un nivell de fidelitat molt alt combinat, alhora, amb un nivell de prestigi molt alt, en diversos aspectes hi ha una valoració molt alta per part dels ciutadans. Tot plegat comporta una sèrie de valors comuns que fan mal a determinats grups polítics i, naturalment, tampoc ajuda a determinats interessos privats.
El Grup Godó ha vist que no pot competir amb els grups espanyols i ha apostat per fer-ho amb els mitjans públics catalans
El PP pretén obtenir més quota de pantalla o realment vol trencar una eina vertebradora de país? Quota de pantalla el PP en vol a tot arreu però el que ens ha de preocupar és el model pel que aposta allà on té poder. Tenim l'exemple de les Illes Balears i el País Valencià, on els populars han empitjorat els models que ja d'entrada eren bilingües. Això és el que voldrien fer a Catalunya ja que és el seu model d'Espanya, de negació de la plurinacionalitat. En aquest sentit, doncs, el PP és un perill clar per al model unilingüe de TV3. Això no significa, però, que el castellà no tingui lloc a TV3, de fet ja hi ha diversos espais com el de publicitat on el castellà ja hi té entrada, encara que això no trenca el fet que el català sigui la llengua de l'emissora. I només m'he referit als aspectes de caire lingüístic! En tot cas hi ha un perill a la vista amb la reforma de la corporació que vol dur a terme el govern de la Generalitat. Caldrà veure quines majories s'estableixen per poder establir una nova llei i per tant un nou model.

També critiquen TV3 en termes econòmics...
S'aprofiten de la crítica al model de finançament de la televisió pública per posar en dubte la totalitat del model. Però cal tenir en compte que el que paguen els catalans per tenir aquesta ràdio i televisió de qualitat és molt menys del que es paga en altres països europeus. Darrere aquestes crítiques sobretot hi són determinats grups empresarials que pretenen aprimar les televisions públiques per tal d'ocupar més espai d'audiència i publicitari. A nivell català, el Grup Godó ha vist que possiblement no pot competir amb els grups espanyols i ha apostat per competir amb els mitjans públics catalans. Sota aquest prisma podríem interpretar tota la campanya i el boicot que el Grup Godó fa d'alguna manera contra la defensa del model públic de TV3. De fet La Vanguardia va ser l'únic diari català que no va publicar la carta de la directora Mònica Terribas en defensa del canal.
Seria un mal negoci per a tothom i un error estratègic prescindir de Terribas
Vol dir que anirà in crescendo un conflicte entre el Grup Godó i TV3 o simplement CiU anirà donant més recorregut al grup empresarial?
El govern de CiU té un greu conflicte a la vista. Haurà de conciliar dues ànimes: la que va apostar per Godó per una sèrie de raons (ajuts en campanya i fora) i la que està amb TV3 i representa l'esperit que va dissenyar TV3. Cal recordar que el govern de Pujol va ser el creador de la televisió pública i sense aquest model d'èxit que s'ha promogut no s'haurien arribat als valors que representa actualment la cadena. Per tant s'haurà de prendre alguna decisió que no sigui salomònica. Segons les referències de Francesc Homs a la carta de Terribas sembla que es podria apostar per mantenir el model discutint-ne només algunes característiques. Podrien fer-se algunes reformes per fer-lo més ''sostenible'', encara que els treballadors de TV3 van fer un pas per endavant retallant-se voluntàriament el 5 % del seu sou. Aquí, doncs, es podria trobar un punt de confluència entre certa reforma mantenint el model.

Perilla el cap de Mònica Terribas?
La directora de TV3 és de les poques persones capaç d'entendre i tirar endavant el gran capital que representa aquest model nacional. Ho ha demostrat com a professional i també com a experta en les seves anàlisis com a docent. Ha situat TV3 en posicions capdavanteres en un moment molt complicat i continua mantenint-se malgrat les retallades en els pressupostos. Seria un mal negoci per a tothom i un error estratègic prescindir de Terribas.
Ara bé hi ha moltes maneres d'incidir en aquesta qüestió de forma directa o indirecta –a través del contracte programa, el finançament...-  i ja hi han hagut diferents grups, com el PP, que han demanat el cap de la directora. CiU ha de decidir, doncs, si dóna suport a la direcció actual i al que representa. Seria una desfeta desastrosa trencar el model de normalització lingüística que configura TV3.
Només veig la possibilitat d'avançar, també en l'audiovisual, amb la independència
Ara, però, si mirem la proporció de canals en català i en castellà a la televisió la diferència és abismal. Què hauria de fer el govern en aquest sentit?
El punt crucial on es discuteix el català en els mitjans de comunicació és la televisió, és el nucli dur. L'actual regulació de la televisió a Espanya no permet res massa millor del que tenim. Aquest mapa de la distribució i ocupació de l'espai radioelèctric està absolutament controlat per l'Estat espanyol. Jo crec que si no hi ha un canvi radical en l'estructuració de l'estat no hi pot haver un canvi de mapa. Si repassem l'història de com s'ha anat configurant aquest panorama veurem que sempre ha anat en contra del català en tots els territoris de domini lingüístic. Ha estat impedit sistemàticament pels governs de Madrid, siguin d'un color o un altre, un mínim d'intercomunicació entre els mitjans dels diferents països de llengua catalana.
Per això avui en dia ens trobem amb un espai molt ocupat on només s'hi troba alguna escletxa com TV3, Canal 9 o els dos canals en valencià que gairebé no tenen audiència o IB3 a les Illes en la mesura en que es mantingui en català. Aquest nivell és molt difícil superar-lo i la llei no permet pensar en canvis substancials. Per tant cal defensar a capa i espasa el model actual de TV3. Només veig la possibilitat d'avançar, també en l'audiovisual, amb la independència. Si volem una televisió lliure i amb més recursos i treure'ns els canals que ens ocupen no veig altra solució.

D'altra banda cal tenir en compte que una televisió líder en català és fonamental per a la integració dels immigrants...
Una televisió nacional és d'alguna manera un instrument per fer implícit un 'nosaltres', tan se val si és privada o pública -només cal mirar Telecinco o Antena3-. Aquest implícit ve donat sobretot per la llengua que utilitza. Si TV3 utilitza els català ens presenta com a catalans. Una altra cosa és precisar qui som els catalans, però com que ningú pretén ser una raça ni res similar i no som un estat, el fet de ser catalans es lliga sobretot a la llengua. Tenim un punt de partida que és la immersió a l'escola i aquest fet justificaria que la televisió fes aquesta funció en les llars. Aquesta és una de les funcions de les televisions nacionals. A Catalunya el 'nosaltres' implícit és molt obert perquè qualsevol persona que parla l'idioma pot ser considerat un dels 'nostres' i per tant la televisió és la millor introducció al país d'acollida per als nouvinguts.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat