Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 6 de de desembre del 2013 | 20:20
Crònica · Unió europea
Joan Rusiñol
Periodista (@joanrusinol)

Forcadell: "Hem perdut la por"

Una sala plena a vessar. Centenars de catalans, d'arreu del món, seguint-ho en directe per internet. Eren molts els que dijous dia 5 van voler escoltar què explicava la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, a Brussel·les.

FOTO: ANC a Brussel·les.

Brussel·les · A tocar de la seu de les institucions europees, la principal veu de la societat civil independentista va enviar un misstge doble: desacomplexament i confiança. "La societat catalana ha perdut la por", va emfatitzar. El país es mou i ho fa sense les restriccions que pesaven sobre els que van haver de votar, ara fa 35 anys, la Constitució espanyola. 

L'alè nauseabund del franquisme i l'amenaça de l'exèrcit que lligaven de peus i mans els qui havien de prendre aquella decisió avui ja no espanten les noves generacions de catalans que volen un estat propi. L'Assemblea, que "recull una llavor sembrada des de fa temps", és l'expressió d'aquest coratge: l'element imprescindible, segons Forcadell, per assegurar que el procés cap a la plena sobirania és "irreversible".

I ho és, entre d'altres coses, perquè no hi ha oferta alternativa de l'estat, va recordar. Gran diferència amb Escòcia. Els únics vents que bufen des de Madrid són per allunyar el moment de la consulta amb l'esperança que el temps --i una certa recuperació de l'economia-- debilitin la sòlida convicció catalana a favor del dret a decidir. "Pretenen que les classes mitjanes es revoltin contra el Govern i el procés", va alertar. La tàctica de collar fins a l'extrem les finances públiques de la Generalitat busca aquest objectiu. Però la Moncloa oblida que, des de l'11 de Setembre del 2012, el Principat viu "el seu projecte més il·lusionant i inclusiu", aquell que permetrà als catalans poder seguint sent qui som.
Forcadell va garantir que l'Assemblea no afluixarà"
Desacomplexament i confiança. Valentia i convicció asseguren que, si el carrer no defalleix, hi haurà data i una pregunta clara i concisa per a la consulta. Forcadell, a més, va avisar -veu suau, to rotund- que no acceptaran retards: s'ha de votar durant el 2014, passi el que passi. Sí o sí. Des de Brussel·les, aquest missatge té també ressonàncies a les parets dels despatxos comunitaris, atents -tot i que amb discreció- als discursos que arriben de Catalunya.

Per això, la presidenta de l'ANC va reclamar una gran participació a les eleccions europees de l'any que ve per reivindicar que els catalans volen un nou Estat d'Europa. Si fos possible, va insistir, avalant una candidatura unitària i, sinó, amb un punt compartit per tots aquells partits que defensen l'autodeterminació dels catalans.

No hi ha motius per pensar, ara com ara, que les institucions, arribat el moment, donin l'esquena a la voluntat democràtica majoritària expressada a les urnes. Però per això, abans, cal que la gent, a casa nostra, faci la feina. Forcadell va garantir que l'Assemblea no afluixarà.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat