Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 7 de de desembre del 2009 | 14:53
Crònica · Unió europea

La nova Europa

El dia 1 de desembre va entrar en vigor el Tractat de Lisboa i amb ell importants novetats, com són l'estrena del nou president estable del Consell Europeu per dos anys i mig, renovable una vegada, i també l'Alt Representant per a la Política Exterior que a més és vicepresident de la Comissió Europea. Altres novetats significatives són que la Unió Europea té personalitat jurídica; que s'aplicarà, tot i que més endavant, el sistema de votació de doble majoria en base al nombre d'estats i ciutadans; o que s'estableix la iniciativa legislativa popular a partir d'un milió de vots de ciutadans europeus, novetats que, en el seu conjunt, poden donar un impuls significatiu a la construcció europea, si se'n fa una lectura i aplicació en clau europea del Tractat de Lisboa.

El que cal ara és que, tant a nivell intern, com sobre tot pel que fa a la política exterior i de seguretat, la Unió Europea sàpiga estar a l'alçada dels esdeveniments internacionals i estableixi una política que permeti la defensa de la llibertat i seguretat dels ciutadans europeus i alhora doni un impuls a l'Europa política, transmetent al món un missatge clar de voluntat de ser un actor important i influent, tot plegat pel bé dels ciutadans europeus i també per l'equilibri mundial.

Així les coses, el que cal és que la nova Comissió i el nou Consell Europeu treballin en clau europea i deixin de banda els interessos estatals i entenguin la seva feina amb la idea de l'interès general europeu.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat