Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de de març del 2010 | 14:39
Crònica · Territori

Dia Mundial de l'Aigua

Avui és el Dia Mundial de l'Aigua, un recurs essencial per a la vida. Sembla un excel·lent moment per recuperar i ordenar algunes de les opinions expressades a aquesta secció durant els darrers anys sobre la gestió de l'aigua a Catalunya.

En primer lloc, un país hídricament sostenible és un país que aposta per la racionalització de les fonts de subministrament, on cada territori es desenvolupa sent conscient dels límits ecològics i fent un ús responsable dels recursos naturals. s imprescindible que les administracions públiques de Catalunya, començant per la Generalitat, apostin per la Nova Cultura de l'Aigua. s a dir, apliquin polítiques hídriques en el marc de la gestió i contenció de la demanda, de l'estalvi, de la reutilització o de l'increment de l'eficiència; amb l'objectiu de no enfortir excessivament la dependència energètica i hídrica del país amb la dessalinització o altres estratègies d'augment de l'oferta com transvasaments entre conques.

Cal basar el futur en l'autosuficiència hídrica, l'estalvi, la reducció i la reutilització de l'aigua a tot el territori. La Generalitat ha d'invertir amb I+D+i per a fer de Catalunya un país capdavanter en l'eficiència i l'estalvi d'aigua, i això es pot aconseguir amb algunes estratègies com: la millora de la xarxa de subministrament per evitar pèrdues, utilitzant aigua regenerada per depuradores per a usos no potables, creant una doble xarxa de subministrament d'aigua potable i no-potable, creant dobles xarxes de clavegueram d'aigües pluvials i fecals, utilitzant noves fonts d'aigües freàtiques i pluvials, reciclant l'aigua dins dels propis edificis, controlant els usos recreatius amb preus que incentivin l'estalvi, i amb formes d'urbanisme i disposició territorial que requereixin la menor quantitat d'aigua.

Es tracta, en definitiva, de preparar el país estructuralment per a afrontar els períodes de sequera propis del clima mediterrani. El rec agrícola és el responsable de més del 70% del consum de l'aigua a Catalunya. En el futur més immediat cal dissenyar accions que posin especial èmfasi en optimitzar les seves tècniques i en la disminució progressiva del transvasament del riu Ter, regulat per una llei franquista de l'any 1959. Finalment, cal recordar que durant el segle XX la majoria dels rius es van convertir en veritables clavegueres a l'aire lliure o bé gairebé es van eixugar a causa de l'activitat humana que es va dur a terme al seu voltant.

Per tant, cal treballar des de l'administració per no augmentar l'oferta sinó per educar la ciutadania i els sectors econòmics en l'adopció d'hàbits de consum responsable que suposin una reducció de la demanda i una reducció de la contaminació. Aquestes són algunes accions fonamentals per fer augmentar el cabal i la qualitat dels nostres rius i, en definitiva, la nostra qualitat de vida.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat