Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 7 de de juny del 2010 | 14:30
Crònica · Territori

Viure en una casa slow

Enmig del ritme frenètic que caracteritza les societats occidentals -on preval fer les coses sempre ràpidament- i que ha anat incrementant-se han començat a aparèixer en els últims anys diversos moviments slow (lent), que reivindiquen que la vida té un ritme més lent que cal respectar-lo i adaptar-s'hi. s una autèntica filosofia de vida que va guanyant adeptes i que persegueix fer cada cosa seguint el ritme que necessita.

L'origen d'aquest moviment, situat a Itàlia el 1986, es va centrar inicialment en el món de l'alimentació i la gastronomia com a contraposició del fast food. Gairebé un quart de segle després, aquesta filosofia s'ha anat generalitzant en altres camps, com a les ciutats (città slow), a territoris sencers (territoris serens) o, més recentment, a les construcció dels habitatges (slow home).

Precisament un dels últims moviments apareguts és l'slow home (casa lenta), que proposa un estil d'habitatge que aporti qualitat de vida a les persones que hi viuen i prioritzin el respecte per la naturalesa. Es pot fer el símil amb el menjar: una casa construïda ràpidament, a contrarellotge i malament és com el menjar ràpid, acaba perjudicant els consumidors i el medi ambient. Aquest nou moviment ha sorgit als EUA com a resposta al fort ritme de construcció d'habitatges de poca qualitat que ha patit aquest país en les últimes dècades.

Els seus defensors consideren que no es tracta d'una qüestió de cost, de dimensions, d'edat o d'estil, sinó simplement de disseny. s a dir, la ubicació, prioritzar la restauració d'un habitatge abans que la construcció d'un de nou, l'ús de materials poc contaminants, evitar elements superflus i entorns recarregats, o l'orientació de la casa, són alguns dels factors que condicionaran la qualitat de la casa i el benestar de les persones que viuen. Si als EUA es considera que un 60% dels habitatges construïts en les últimes dècades s'ha fet amb molta rapidesa i només un 10% complirien amb la catalogació d'slow home, a Catalunya probablement no ens allunyem massa d'aquestes les xifres. Cal prendre'n nota.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat