
Ara fa uns dies, la ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), l'organització que regula, controla i gestiona els dominis existents a la xarxa, aprovava una resolució favorable a què les adreces d'internet o el que és el mateix, els dominis de la xarxa, puguin ésser el nom d'una ciutat, el d'una empresa o el d'una organització.
En aquest sentit, a partir del proper mes de gener, qualsevol població podrà optar a tenir el seu propi domini a la xarxa, de la mateixa manera que podran dur-ho a terme també empreses, entitats o organitzacions.
Aquesta nova proposta obre i genera una nova dimensió per als dominis a la xarxa d'internet. Els dominis tradicionals, com és el cas dels territorials o els de nivell superior (name, com, org, etcètera) veuran com, ràpidament, una nova onada de dominis assalta el seu món. Les empreses, però també ciutats que vulguin potenciar encara més la seva identitat, la seva marca a internet, vulguin disposar d'un espai, optaran per un domini propi a la xarxa. No trigarem gaire a veure dominis de tots els colors: google, apple, parís, londres o qualsevol altre ciutat, per esmentar-ne alguna. Un fet que, òbviament, suposarà l'afebliment dels dominis actuals, en tenir una nova, àmplia i emergent competència.
En el nostre cas, quines implicacions tindrà respecte al "PuntCAT"? Com se'n pot veure afectat? Quines són les perspectives per al domini que aglutina el nostre país a la xarxa, davant d'aquesta decisió?
El PuntCAT és una història d'èxit. Un triomf inapel·lable per a un país massa habituat, malauradament, a les desfetes. Una realitat, hores d'ara, d'una importància cabdal per a la normalització lingüística i nacional del país. La creació del ".CAT" ens ha permès ésser visibles, tenir identitat pròpia, ésser independents a la xarxa, estar al mateix nivell que la resta -dominis estatals, genèrics...- i, a més a més, en un àmbit de referència, cabdal, fonamental, en el segle XXI, com ho és la xarxa d'Internet. Un domini que, en cinc anys de funcionament, ha superat la xifra de 50.000 registres efectuats.
De la mateixa manera que li succeirà a molts altres dominis, el ".CAT" se'n pot veure afectat. Pot perdre pes envers nous dominis que irrompin. Em ve al cap la idea que van tenir algunes llumeneres d'aquest, nostre país, que volien impulsar una iniciativa per tal de tirar endavant la creació del domini "Barcelona". Una subtil maniobra per fer ombre al ".CAT", empetitir-lo, enxiquir-lo i fer-lo més prim. Potser, tractaran de reprendre-la.
Davant d'aquesta situació, caldrà que no només la Fundació PuntCAT, com a organisme que gestiona el domini, sinó que també la resta d'institucions, poders públics del país, així com la societat, executin, impulsin i realitzin accions i iniciatives per enfortir-lo, promocionar-lo i projectar-lo, en un context, cada cop, amb més i més competència. L'excel·lència, el rigor, la qualitat, la seguretat i la facilitat de gestió poden ésser característiques fonamentals per al ".CAT" a l'hora d'atreure potencials clients i continuar, com dèiem, amb aquesta història d'èxit que representa. Hem d'ésser optimistes, la feina feta i el país que tenim en són la garantia. De ben segur que el "PuntCAT" es reivindicarà i continuarà estenent-se, tot i l'aparició de possibles rivals, a través d'una acció conjunta i transversal de tota la nostra societat, que cal que pivoti al voltant de valors com la qualitat, la seguretat i l'excel·lència, d'una banda, i de l'altra, el que significa quant a adhesió, identificació cap a un país i una nació: la catalana.