Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de d'abril del 2012 | 16:35
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Llengua i Internet

Ahir va ésser la Diada de Sant Jordi. Com passa cada any, Sant Jordi és sinònim de joia, felicitat i alegria. Per la Diada, es respira cultura i les viles, els pobles i les ciutats del nostre país s'omplen de llibres, roses i la llengua i la literatura catalanes tenen un paper destacat i preeminent.

Enguany, la Diada s'ha celebrat quan encara ressonen als nostres timpans les dades de dues notícies positives relacionades amb el català, en un moment com l'actual on la llengua està patint un atac brutal per part de la dreta espanyolista de dins i fora del país i de certs tribunals que els hi segueixen el joc, per tal de desprestigiar-la i arraconar-la.

Les noves al voltant de la llengua catalana són que, per primer cop, el nombre de lectors de llibres en català ha superat el milió, segons un estudi de FUNDACC, i que el nombre d'espectadors que veuen pel·lícules en llengua catalana, s'ha multiplicat per cinc, passant del 0,6% al 3,1%. Xifra molt modesta però que significa un avenç.

Dit això, encara hi ha molta feina a fer i molts àmbits on avançar per tal que el català sigui una llengua plenament normalitzada en tots aquells territoris on és la seva llengua pròpia. A Internet i dins de l'àmbit de les noves tecnologies el català té una bona salut. Es tracta, doncs, d'un àmbit on les coses s'estan fent prou bé i, per tant, la llengua avança cap a la normalitat.

El català té una gran vitalitat, fruit dels esforços i del compromís de la seva gent, tant a títol individual com col·lectiu. Un dels elements més importants i que escenifica la bona salut del català és el domini .cat. Aquest visualitza, de manera inequívoca, la força del nostre país, cultura i llengua a la xarxa i, a més, ens dóna entitat pròpia. Aquest supera, hores d'ara, els 50.000 dominis registrats.
El futur del català també es decideix a Internet
I, un altre, a banda de les pàgines i les eines que tenen versiócatalana com podria ésser la viquipèdia, és la potencialitat dels blogs. En aquest rellevant àmbit de la xarxa, la llengua catalana es troba entre el top ten de les llengües del món amb més activitat en blogs.

Les noves tecnologies i Internet són un exemple clar i evident que el català és una llengua que pot ésser normal i que pot aglutinar prestigi i reconeixement per tal que tots aquells que la parlen i la coneixen la utlitzin amb tota normalitat. La potenciació del català en aquest àmbit significa dotar-la de modernor i de progrés i, a la vegada, allunyar-la d'ésser considerada per la societat que l'ha d'emprar com una antigalla o quelcom del passat.

La xarxa i
les TIC són el present i, a la vegada, el futur i, com a tals, cal tenir-les molt presents. El futur del català també es decideix a Internet, a més a més de les nostres accions i actituds quotidianes. I no voldria acabar aquest article sense esmenar un error, la setmana passada comentava que el proper dijous 26 d'abril, el CTecno presentaria la quarta edició del Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya, un estudi de l'entitat que fa una radiografia sobre el sector al nostre país.

Finalment, no serà el 26
sinó que ens haurem d'esperar al 7 de maig per conèixer els resultats de l'estudi. Esperem que els resultats ens proporcionin un bri d'esperança i optimisme, necessari en un moment delicat i complex com l'actual.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat